eft bij kinderen

Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een prachtige methode die ik veel inzet bij zowel volwassenen als kinderen. Het is inzetbaar bij zowel lichamelijke als emotionele klachten. Iedere keer vind ik het weer een wonder hoe effectief EFT is! 

Tegen de kinderen in mijn praktijk zeg ik vaak: "We gaan eigenlijk een heel grappige oefening doen, want we gaan straks met onze vingertoppen op speciale plekken op ons gezicht kloppen, een soort wonderknoppen en dit ziet er best heel gek uit. Maar hierdoor ga je je weer blijer voelen en het helpt heel goed!" 

Dat is eigenlijk in het kort wat EFT is en met het kloppen, tikken, tappen koppel je de stressreactie los van de (herinnering aan de) gebeurtenis en los je de klachten op. 

Het is ontwikkeld door de Amerikaan Gary Craig in de jaren negentig. Bij welke klachten kan je het toepassen vragen veel mensen aan mij. Gary zegt: "Try it on everything", want het helpt bij heel veel klachten. Hieronder een lijstje waarbij ik het vaak toepas.


EFT kan al vanaf 6 jaar bij de volgende  klachten:

  • angsten; faalangst, schoolangst, slaapangst enz.
  • fobieën; autorijden, vliegen, straatvrees, tandarts enz.
  • traumaverwerking; sexueel misbruik, overlijden dierbaar persoon enz.
  • neerslachtigheid en depressie; sombere gevoelens, het niet meer zien zitten enz.
  • pijn; hoofd-en buikpijn of andere fysiek klachten
  • verslavingen; gamen, eten, drank, drugs enz.
  • ingrijpende gebeurtenissen; ongeluk, echtscheiding enz.
  • verbeteren prestaties; sporten, school, werk enz.
  • negatieve overtuigingen; ik kan het niet, ik ben niet goed/mooi/slim genoeg enz.
  • emoties; verdriet, schuld, schaamte, stress, jaloezie, woede, twijfel, heimwee enz.

Voor kinderen onder de zes jaar óf als het voor een kind door een andere reden lastig is zelf te kloppen kunnen we surrogaat kloppen. Dan heb ik een EFT sessie met de ouder (zonder kind) en hij/zij denkt bij de start van de sessie aan het kind, de ouder klopt dus zelf op 'de wonderknoppen' en ik vervolg de hele sessie met de ouder. Dit noemen we dus surrogaat kloppen en het helpt net zo goed!

Een drempel over

Het is soms even een  drempel over, mensen denken weleens; "dat gekke geklop kan toch niet helpen?" Echter als ze toch de drempel over gaan en na een EFT sessie met mij merken dat hun probleem is opgelost zijn ze zo blij en dankbaar dat ze de stap hebben genomen.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de  effecten van EFT met verassend positieve resultaten. Zelfs bij traumaverwerking en Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) bij oorlogsveteranen wordt EFT ingezet als effectieve interventie.
Een EFT sessie kan online via beeldbellen en ik help zowel kinderen als volwassenen. 


Wil je meer weten of wil je een afspraak maken stuur me gerust een berichtje.