4 tips om je kind te ondersteunen!

4 tips om je kind te ondersteunen!

Voor de opvoeding van je kind zijn geen vaste regels. De beste manier van opvoeden bestaat niet. Ieder kind is anders en iedere situatie is anders. Wat je aanbiedt moet bij je kind passen. Hier wel 4 tips die je kind én jou kunnen helpen!

1. Bied structuur

Kinderen hebben structuur en begrenzing nodig om zich veilig te voelen. De wereld is al zo groot, met name voor hooggevoelige kinderen kan de wereld hen overweldigen. Zonder veilige kaders kunnen kinderen zich onzeker voelen en kan de buitenwereld hen beangstigen. Duidelijke afspraken, regels, dagindeling, denk aan vaste rust-eet- en slaapmomenten geeft je kind zekerheid waardoor hij zich veilig voelt en zich verder kan ontwikkelen.

2. Wees congruent

Laat jezelf zien zoals je van binnen ook bent. Speel geen toneel, doe je niet anders voor dan hoe je je voelt. Kinderen pakken het sowieso wel op dus het is voor hun fijner als je één bent met wat je denkt, zegt en voelt. Als je je anders voordoet dan je bent, voelt je kind dit en gaat het juist aan zichzelf  twijfelen ‘Ik voel toch dat mama eigenlijk verdrietig is, waarom zegt en doet ze dan zo blij…het zal wel aan mij liggen’. Wees bereid je eigen emoties te laten zien, verschuil je niet achter smoesjes of een masker.

3. Vertrouw in je kind

Veel kinderen van deze tijd worden als eigenwijs bestempeld. Ze maken met hun gedrag ook vaak  kenbaar wat ze willen. Het gaat er om dat we herkennen wat een kind nodig heeft, zodat het kind gerespecteerd en erkend kan worden.
Uiteraard heeft een kind ook begrenzing nodig, vooral als het gedrag echt niet deugt, maar onthoud het kind zelf deugt altijd. Onder het gedrag zit iets wat aandacht vraagt, een gevoel , een gemis, een emotie wat je kind nodig heeft. Onderzoek dit en blijf vertrouwen houden in je kind. Je kind heeft je nodig!

4. Betrek je kind in het maken van keuzes

Kinderen kunnen vaak heel goed zelf aangeven wat ze willen. Geef je kind inbreng, overleg samen in het maken van keuzes. Zo voorkom je vaak onnodige discussies en bied je erkenning aan je kind. Je kind voelt zich gehoord!

Hoe ondersteun jij je kind? Deel je ook je ervaring?

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
mijke
Door

mijke

op 08 Feb 2016

Veel tips passen we al toe bij onze zoon. Wat het lastig maakt is dat hij ook een zus heeft waar geen contact mee is. Hij heeft steeds vaker aan haar te missen.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 09 Feb 2016

Lieve Mijke, wat lastig te horen dat je zoon geen contact heeft met zijn zus en haar steeds vaker mist. Misschien is er een mogelijkheid contact te leggen? Zo niet, leg je zoon dan goed uit wat de reden is waarom er geen contact is. Ondanks dat het gemis verdriet doet heeft je zoon dit toch nodig om ermee om te leren gaan. Sterkte en alle goeds voor jou en je gezin. Warme groet, Linda

Marja
Door

Marja

op 14 Nov 2017

Wat een positief artikel :) Sws is positiviteit in de opvoeding belangrijk. Vroeger hadden we op de https://www.instituutschreuder.nl" rel="nofollow">basisschool een moppen-kwartiertje. Echt leuk was dat altijd. Wij kiezen er vooral voor onze zoon veel structuur te geven, maar ook ruimte voor plezier te geven. Dit is zo belangrijk...

Reactie plaatsen