Hooggevoelig kind op school? 14 tips voor ouders

Hooggevoelig kind op school? 14 tips voor ouders

Een hooggevoelig kind op school is soms best een uitdaging gezien de klassen zo groot zijn en de prikkels enorm. Hoe zorg je ervoor dat je kind het fijn heeft op school? Wat kan je als ouder doen?

Tips voor ouders

Ik heb 14 tips voor je op een rij gezet:

1. Zoek een fijne school

Zoek naar een school die bij het kind past. Kijk vooraf hoe groot de groepen zijn, zijn er veel buitenschoolse activiteiten (zorgt vaak voor veel prikkels), zijn leerkrachten bekend met hooggevoeligheid en hoe is de sfeer in het gebouw/de klassen.

2. Geef info over hooggevoeligheid

Geef de leerkacht informatie over hooggevoeligheid (laat eventueel dit blog lezen) of het blog met  tips voor de leerkrachten
Laat de leerkracht mijn gratis e-book over hooggevoelige kinderen lezen.

3. Ontbijt altijd en vermijd beeldschermen vóór schooltijd

Laat je kind altijd ontbijten, zo houd je de suikerspiegel op peil. En laat je kind voor of na het ontbijt ‘gewoon’ lekker spelen in plaats van naar een beeldscherm kijken. Je kind heeft anders zoveel prikkels van zo’n beeldscherm te verwerken voordat het naar school gaat of op school is.

4. Iets vertrouwd mee

Geef je kind iets vertrouwds mee van huis. Het liefst iets wat in z’n broekzak past, zodat het niet direct opvalt en aandacht van andere kinderen vraagt. Denk aan een speciaal zakdoekje (waar eventueel jouw geur aan zit), een kleine knuffeltje of een mooie kastanje of steen die je kind kracht geeft.

Op deze manier creëer je een verbinding met thuis wat vertrouwd en veilig is. Vertel je kind dat als het een moeilijk moment heeft in de klas hij dan even aan het zakdoekje/steentje of iets anders kan voelen en zich dan weer rustig en fijn voelt.

5. Maak je kind weerbaar

Veel hooggevoelige kinderen ervaren nare opmerkingen als zeer kwetsbaar. Leg je kind uit hoe andere kinderen met elkaar om kunnen gaan, dat sommige kinderen lelijke dingen kunnen zeggen, maar het niet altijd zo bedoelen. Maak je kind weerbaar en laat het deze opmerkingen negeren.

6. Meld pesten altijd

Merk je dat je kind wordt gepest? Meld dit op school en vraag naar het pestprotocol.

7. Kijk naar interesse van je kind

Heeft je kind weinig contact met leeftijdsgenootjes? Zondert je kind zich af op school? Kijk naar de interesses van je kind. Waar wordt je kind blij van? En zoek daarbij naar een hobbyclubje of sport, zodat je kind mogelijk andere kinderen kan ontmoeten. Kinderyoga spreekt vaak erg aan.

8. Oefen

Soms is een kringgesprek zo overweldigend voor een HSK dat het niet meer weet wat het kan vertellen. Oefen met je kind wat het kan zeggen in de kring/of de klas. Vraag je kind wat het wil vertellen in de kring en oefen daar thuis mee, zodat je kind weet wat het kan zeggen.

9. Bereid je kind voor

Schoolreisje/schoolkamp: bereid je kind goed voor, laat je kind mogelijk alvast wennen om te logeren bij familie of een vriendje uit de klas.

Breng de leerkracht op de hoogte dat je kind het mogelijk spannend vindt en hierdoor bepaald gedrag kan laten zien, bijvoorbeeld stoer gedrag of dat hij zich juist terugtrekt. Hopelijk kan de leerkracht zorgen voor rustmomentjes en ontspanning.

10. Rustmomenten na school

Zorg voor rustmomenten na school. Zoals je weet neemt het lichaam van een gevoelig kind heel nauwkeurig waar. Ze horen, zien, ruiken, proeven en ervaren alles intenser dan een kind zonder deze gevoeligheid. De hersenen verwerken deze indrukken veel grondiger, voor je kind is het dus erg fijn na een schooldag de tijd te hebben deze indrukken te verwerken.

11. Stel grenzen

Merk je dat je kind overprikkeld is? Bij signalen zoals druk gedrag of juist erg teruggetrokken gedrag, slaapproblemen, woede-uitbarstingen (meer signalen van overprikkeling kun je lezen in mijn gratis e-book) is het zeer belangrijk deze rustmomenten te creëren.

Wil je kind toch afspreken na school? Of heeft het hobby’s? Probeer in ieder geval twee middagen thuis te zijn zonder afspraken, spreek dit samen af en leg uit dat het fijn is met elkaar als gezin thuis te zijn.

12. Informeer de mensen om je kind heen

Je kind naar voorschoolse- tussentijdse- of naschoolseopvang? Bespreek deze tips daar ook en zorg ook daar voor rustmomenten. Blijft het ‘veel’ voor je kind? Kijk naar andere mogelijkheden, je kind is maar zo kort (een jong) kind, mogelijk zijn er andere oplossingen haalbaar waardoor je jouw kind meer rust, veiligheid en geborgenheid kan bieden!

13. Let op signalen van overprikkeling

Let op signalen. Kijk naar je kind, luister naar wat het kind je zegt met zijn gedrag en (lichaams)taal. Hieraan kan je merken of je kind lekker in zijn vel zit. Gaat je kind graag naar school? Hoe komt je kind thuis? Praat het over zijn gevoelens? Is hij veel boos of verdrietig? Heeft je kind buik- of hoofdpijnklachten?

Het kunnen signalen van overprikkeling zijn en/of dat je kind zich niet veilig voelt op school. Laat je kind merken dat je er voor hem bent, praat erover, zoek samen oplossingen. Overleg indien nodig met school, hoe zien zij je kind, wat laat je kind daar zien? Zoek samen naar mogelijkheden je kind te helpen.

14. Leer je kind omgaan met veranderingen en uitdagingen

Voelt je kind zich na een tijd (soms hebben gevoelige kinderen wel een jaar nodig om zich echt vertrouwd te voelen op school!) veilig op school, durft hij zichzelf te zijn? Leer je kind stap voor stap om te gaan met veranderingen en uitdagingen. Door ermee om te leren gaan bouwt je kind (zelf)vertrouwen op die het nodig heeft in zijn verdere ontwikkeling en leven!

Als het nodig is kan je deze tips zo weer toepassen, bijvoorbeeld als je kind naar een andere groep en/of leerkracht gaat of er een ingrijpende gebeurtenis of verandering plaatsvindt. Dit geeft je kind dan net die houvast die het nodig heeft zich weer veilig te voelen!

Let als ouder altijd op de signalen die een kind laat zien. Wijkt zijn gedrag af van eerder gedrag, bijvoorbeeld sneller boos, verdrietig of teruggetrokken gedrag? Overleg dan met school.

Onderzoek de oorzaken en kijk samen hoe je het kind zo goed mogelijk kan ondersteunen.

Hoe ga jij hier mee om?

Wat helpt jouw kind op school? Ik vind het leuk van je te horen, zodat we van elkaar kunnen leren!

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
debby
Door

debby

op 12 Jan 2016

Beste Linda wat een mooi artikel heb je geschreven. Wat voor mij als volwassen hsp-er goed werkt is om in mijn buik een lotusbloem te visualiseren. Als ik mij prettig voel staat deze open. Als ik mij overprikkeld begin te voelen gaat hij dicht en alles wat er tussen zit laat de lotusbloem half open. Ik probeer mijn kinderen dit ook te leren met meestal goed resultaat. Vr gr debby.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 12 Jan 2016

Wat een prachtig idee Debby. Dank je wel voor het delen! Warme groet, Linda

Henny van Dooremaal
Door

Henny van Dooremaal

op 20 Jan 2016

Dit is goed idee, ga ik ook proberen. En doorgeven aan anderen. Dank je wel.

Sofie
Door

Sofie

op 19 Jan 2016

Super goede tips! Mijn zoontje,8 jaar, gaat sinds september 2015 naar een aangepaste school. Sindsdien is hij erg opengebloeid! Niemand meer die hem plaagt of uitlacht wanneer hij weer iets niet kan. Veel van deze tips komen erg van pas! Bedankt!

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 19 Jan 2016

Super te horen Sofie. Alle goeds voor jou en je zoon!

ann
Door

ann

op 19 Jan 2016

zeer interessant en zo herkenbaar. Ik ga de juf zeker hierover informeren. Denk dat veel mensen hier te weinig kennis en of ervaring mee hebben. Zeer verrijkend boek, goede tips !

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 19 Jan 2016

Dank je wel Ann. Juf kan het hele e-book ook gratis downloaden. Succes!

P A U L
Door

P A U L

op 19 Jan 2016

Ik zou tip 13 op de eerste plaats zetten. Bij nieuwetijds kinderen draait alles om prikkels en een overdaad aan prikkels. Door deze bespreekbaar te maken krijgt het kind en ouders/leerkrachten inzicht in wat in het hooggevoelig kind leeft. De volgende vragen kunnen erg bij helpen: Wat zie/hoor/merk je? - Hoe vind je dat? - Waarom denk je dat dat zo is? - Hoe voel je je daarbij? - Wat deed je toen? (bron: de ijsbergmethode)

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 19 Jan 2016

Dank voor je goede aanvulling Paul!

Sonja
Door

Sonja

op 19 Jan 2016

Bedankt voor de handige tips 😃

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 19 Jan 2016

Graag gedaan Sonja.

chantal
Door

chantal

op 19 Jan 2016

Hoi Linda Heb alle downloads gewist dus ook die van jou :(...Zou je m nogmaals willen verzenden !?Alvast bedankt!

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 20 Jan 2016

Ik mail je Chantal!

wendy
Door

wendy

op 19 Jan 2016

wat een mooi artikel! bedankt voor de tips..

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 20 Jan 2016

Graag gedaan Wendy.

Bloem
Door

Bloem

op 20 Jan 2016

Mijn zoontje draagt op advies van therapeut, welke direct kon beamen dat hij HSP is, een squaese-vest. Dit is een vestje wat hij onder of over zijn kleding kan dragen en hij zelf kan oppompen met een handmatig pompje. Zodoende heeft hij een extra omhulling waardoor hij hopelijk meer tot zichzelf kan komen en dus meer rust voor zichzelf kan creeren. Het werkt vergelijkbaar als het inbakeren van een baby. We zijn het nu aan het uitproberen (hebben het vestje gehuurd) en kijken of het werkt. Het mooie vind ik eraan dat hij zelf hopelijk leert de momenten te herkennen waar hij mag leren meer tot zichzelf te komen. Het vest is er ook voor volwassenen.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 20 Jan 2016

Dank voor het delen Bloem. Laat je weten of het je zoon helpt? Succes.

Suzanne van der Woude
Door

Suzanne van der Woude

op 20 Jan 2016

Heel mooi deze tips op een rijtje. Ook handig om op school te gebruiken in een gesprek met de leerkracht! Want ik merk dat op school helaas toch nog veel onbekendheid is met hooggevoeligheid...

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 20 Jan 2016

Zeker goed te delen op school. Mogelijk kan de leerkracht ook het e-book downloaden. Veel succes.

Bir
Door

Bir

op 22 Jan 2016

Dank je wel voor het delen, Linda. Als ik het even niet meer weet, dan helpt het om je tips er weer bij te pakken. Ook al ken ik ze bijna uit mijn hoofd...

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 22 Jan 2016

Graag gedaan Bir! Ik ben blij dat de tips je aanspreken. Veel succes.

Anoniem Privé
Door

Anoniem Privé

op 25 Jan 2016

Een erg overzichtige website waarbij je alle informatie vinden kan over hooggevoeligheid. Goede tips!

ann
Door

ann

op 07 Sep 2017

Dan je wel, Linda!! Zeer bruikbaar.

Reactie plaatsen