Ontspannen, hoe doe je dat?

Ontspannen, hoe doe je dat?

Help, mijn kind is zo druk! Herkenbaar? En hoe staat het met jou? Ook zo druk?

Vaak zijn wij als ouder ook heel druk met van alles en nog wat. Hierdoor ervaren onze kinderen vaak ook veel drukte en laten ‘druk’ gedrag zien.

Onze blogger Marie-Pascale vertelt ons over het belang van ontspannen en dat ook zij dit heeft ‘moeten’ leren. Want ja, niemand in haar gezin heeft er iets aan als zij gespannen rondloopt. Het brengt vaak nog meer spanning en stress in huis.

Druk, druk, druk…

Meer en meer als we elkaar aanspreken, horen we dat we het druk, zo druk hebben. We hebben een leven vol verplichtingen, we leven gejaagd, we hollen van links naar rechts en worden overstroomd door informatie. We hebben het gevoel dat we steeds beschikbaar moeten zijn, sommige mensen kunnen zich hierdoor niet meer goed ontspannen.

Wat is ontspanning nu eigenlijk?

Ontspanning is het tegengewicht voor spanning, u kent misschien de uitspraak: de boog kan niet altijd gespannen staan; en toch lijkt het alsof onze boog vaak of zo niet bijna altijd gespannen staat.

Ontspanning is het tot rust komen van lichaam maar ook van geest, alle stress is dan weg. Wie altijd gespannen rondloopt, krijgt daar last van; we merken dit aan spieren die niet meer ontspannen, vermoeid zijn, het gevoel niet meer vooruit te kunnen. We hebben ontspanning nodig om gezond te blijven en gelukkig te zijn.

Ontspanning is niet alleen hetgeen waar we voor op vakantie trekken, ontspanning moet regelmatig gebeuren, dagelijks zelfs.

Er is niet één manier om te ontspannen die werkt voor iedereen, het is zoeken naar wat het beste is voor jezelf en ja, soms zal je het echt weer moeten leren.

Het is niet mogelijk om aan de drukte van ons bestaan te ontsnappen dus moeten we onszelf goede gewoontes aanleren, we mogen het ons permitteren om eens niks te doen.

En dit is soms niet zo gemakkelijk want je bent geleerd om altijd iets te doen, time is money, je zou maar eens lui genoemd worden. Niets doen is ook iets doen, het is zorgen voor jezelf.

Het advies luidt elke dag even te ontspannen, alleen zo kan je herstellen van de dagelijkse stress. Terwijl je ontspant, ben je jezelf aan het opladen en krijg je weer energie.

Hoe doen we dat nu?

Zoals ik al aangaf is het niet alleen op vakantie dat je aan het ontspannen toekomt, het zijn ook kleine dingen die je echt leuk vindt; voor de één is dit even wat bloemen planten of je dieren verzorgen. Een goed boek lezen of meezingen met je favoriete muziek, tekenen of creatief zijn.

Een warm bad, je haar laten verzorgen, een massage…..

Voor anderen mag het actiever en zorgt een blok rennen of wandelen met de hond ervoor dat je met je haren in de wind even alles kunt loslaten.

Regelmatig een momentje voor jezelf, dit hoeft niet lang te zijn.

Ontspanning is zowel fysiek maar ook geestelijk: om rust in je hoofd verkrijgen.

Zo kan je dagelijks een meditatiemoment of ogenblik van stilte inbouwen bij het opstaan of voor het slapengaan, men zegt niet voor niks een ontspannen geest in een gezond lichaam. Dit is even op de pauzeknop duwen om dan weer verder te kunnen.

Ik heb het mezelf ook moeten leren, iets leuks doen voor mezelf mag. Iedereen in het gezin profiteert ervan als ik er niet gestrest bijloop.

De laatste jaren wordt er zo in het weekend niet teveel gepland, wat bijkomen van de drukke week hebben we nodig. Even van de moetjes naar de magjes. Ik kan in mijn losse kledij blijven lopen, ik kan eens mijn favoriete tv-programma kijken, we trekken ons even terug in de natuur weg van de drukte.

Voor mij is het alleszins een punt om verder aan te werken, zit het bij u in je goede voornemens van het nieuwe jaar? Het is het overdenken waard. De batterijen opladen is een must.

Op een ontspannen leven!

Wat doe jij om te ontspannen?

Merk je dat als jij meer ontspant je kind(eren) ook rustiger zijn? 

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Reactie plaatsen