Een lawine aan burn-outs!

Een lawine aan burn-outs!

Leren ontspannen, je hoofd leegmaken en je losmaken van je (school)werk. Dat moeten we leerlingen op de middelbare school leren volgens de Hoge Gezondheidsraad in België. Dat is het advies aan de minister van Onderwijs om zo de lawine aan burn-outs terug te dringen.

Een top advies, want het is echt erg nodig, ook in Nederland. Het idee is om dit in het schooljaar van 2018-2019 in België geïntegreerd te hebben. Een heel mooi initiatief natuurlijk, maar hier ligt weer een taak voor het onderwijs…is het niet meer een maatschappelijk probleem die we met elkaar kunnen veranderen?

En waarom leren we onze kinderen pas op de middelbare school hoe ze hun hoofd leeg kunnen maken en hoe ze kunnen ontspannen?

Ook basisschoolleerlingen hebben stress

Ik ontmoet zoveel kinderen in de basisschoolleeftijd die bol staan van de spanning en echt niet weten hoe ze bij zichzelf kunnen komen om rust te vinden. Die echt al last hebben van stress.

stress kind

Ga binnen je gezin ook eens kijken hoe je een meer ontspannen leven kan leven met elkaar. Veel kinderen hebben tegenwoordig, net als de beide vaak werkende ouders, een druk leven.

Waar vroeger bijna alle moeders thuis waren en het niet uit maakte waar en bij wie je speelde ben je nu als ouder vaak tich keer heen en weer aan het appen om een speelafspraakje in te plannen. ‘Nee, dan heeft ze toneelles.’ ‘Dan moet hij naar karate.’ Volgende week dan?’ ‘Jammer, dan is hij bij zijn vader.’

De week van een kind zit vaak vol afspraken. Kinderen hebben soms te weinig tijd alle prikkels van een dag te kunnen verwerken met alle gevolgen van dien (moeite met inslapen, buik-en hoofdpijnklachten, snel geprikkeld zijn, huilerig of boos enz.).

Mindset: Zijn in plaats van Doen

Lekker een lummeldagje tussendoor is altijd een goed idee, maar helaas is dat geen structurele oplossing voor ons brein. Daar lossen we de vele burn-outs helaas niet mee op.

Het gaat echt om je eigen mindset. Die mag je meer richten op het zijn in plaats van het doen.

Best lastig hoor, in de praktijk, want ja, wij mensen doen zo graag. En willen we eens een keer ZIJN dan worden we alsnog zo geprikkeld door onze omgeving met piepjes en bliebjes.

Een rustig plekje

Mijn advies; zorg ervoor dat jij zelf een rustig plekje kunt vinden vanbinnen in jezelf waar je tot rust kan komen. En waar je even niet hoeft te reageren. En leer dit daarna aan je kind. En blijf dit voorbeeld voorleven.

Nu klinkt het best makkelijk, in het dagelijkse leven is dit best een pittige uitdaging vind ik, maar blijf het proberen het gaat met vallen en opstaan.

Heb je behoefte om hier meer over te leren en om het te oefenen?

In Praktijk Sterrekind begeleid ik zowel kinderen als ouders!

Help je ook mee de lawine aan burn-outs te stoppen?

burn-out

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Barbara
Door

Barbara

op 03 Sep 2018

Wat ben ik blij met deze blog. Super, vooral omdat het ook een spiegel voorhoudt. Ik ga zeker iets aan onze mindset proberen te doen! Dank je wel!!

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 04 Sep 2018

Wat fijn te horen Barbara. Veel succes!

Reactie plaatsen