Bestaan er ook hooggevoelige mannen?

Bestaan er ook hooggevoelige mannen?

Kunnen mannen ook hooggevoelig zijn? Is hooggevoelig zijn iets voor vrouwen? Komt hoogsensitiviteit ook bij mannen voor? Deze vragen krijg ik regelmatig te horen.

Volgens onderzoek is bijna 20 procent van de bevolking hooggevoelig. Dus ja, ook mannen kunnen hooggevoelig zijn. En ja, ook vaders!

Hooggevoelige vaders

Het betekent dat 20 procent van alle vaders hooggevoelig is. Dus 1 op de 5 mannen heeft een gevoeliger zenuwstelsel.

Een hooggevoelige man merkt vader en zoonsneller signalen op en is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken.

In mijn (kinder)praktijk ontmoet ik veel kinderen én hun ouders. Vaak denken mensen dat kinderen de gevoeligheid van hun moeder hebben, omdat het meer bij vrouwen ‘hoort’. Maar ook vaders kunnen hoogsensitief (HSP) zijn. Het is een erfelijke eigenschap.

Veel vaders die ik ontmoet ontdekken op latere leeftijd dat ze hooggevoelig zijn. Het wordt vaak niet herkend als hooggevoeligheid of weggestopt.

Kenmerken hooggevoeligheid

Kenmerken van hooggevoelig zijn is per kind en dus ook per man heel verschillend. Zo kun je gevoelig zijn voor: hsp vader

  • Harde geluiden
  • Fel licht
  • Kriebelende kleding
  • Emoties van anderen
  • Veranderingen
  • Pijn

De mate en waarin je gevoelig bent is per mens verschillend. Dit komt mede doordat er verschillende typen zijn; 70 procent zijn rustzoekers en 30 procent zijn sensatiezoekers.

HSP en marketing

Vaak denken mensen dat als je hooggevoelig bent je in de hulp- of dienstverlening werkt. Dat is zeker niet altijd het geval. Ik ontmoet hooggevoelige vaders uit allerlei sectoren, zoals de bouwsector of marketing en verkoop. Hier zetten zij hun intuitie ook vaak in. Ze weten goed hoe ze iets kunnen verkopen, want ze voelen goed aan wat hun klant wil.

Hoogsensitieve mannen hebben het moeilijker

Hooggevoelige mannen hebben het in onze maatschappij vaak moeilijker dan hooggevoelige vrouwen. Dat komt onder andere door onze cultuur. Een jongen van vier jaar die nog gevoelig is wordt vaak als schattig gezien, maar zodra de jongen ouder wordt, wordt er verwacht dat hij wat stoerder moet zijn en niet zo snel moet huilen. Er is vaak een onzichtbare code, meisjes mogen huilen, maar jongens moeten sterk zijn.

Verschil jongens en meisjes

hsp kindEr is een verschil tussen jongens en meisjes in het uiting geven aan hun emoties; bij meisjes wordt verdriet of ongerust zijn geaccepteerd, maar jongens moeten er altijd beter mee om leren gaan. Dan zeg juf: ‘Hij huilt wel snel.’

Jongens worden snel gedwongen harder te zijn. Uiteraard is het goed dat ze er niet in verzanden echter die emotie mag er wel zijn.

Anders zie je dat er boosheid of agressie komt, wat sneller als ‘normaal’ wordt gezien, maar waar ook weer wat mee gedaan moet worden, omdat het uiteindelijk ook niet goed gekeurd wordt.

Meer acceptatie

Gelukkig is er steeds meer bewustzijn op dit gebied en wordt het meer geaccepteerd dat jongens/mannen hun emoties mogen laten zien, zodat ze zichzelf kunnen zijn.

De volwassen man van nu heeft de erkenning van zijn gevoeligheid in zijn kindertijd en jeugd helaas vaak helaas niet ervaren. Vaak zie ik dat mannen, zich bijvoorbeeld door een identiteitscrisis of burn-out bewust worden van hun gevoeligheid.

Kind houdt ouder een spiegel voor

Regelmatig houdt een kind de ouder een spiegel voor met zijn gedrag. Onder andere door de gesprekken die ik met ouders voer komt het bewustzijn en herkent, in deze situatie vader het gedrag van zijn zoon. Er komt inzicht en vader herkent zijn eigen hooggevoeligheid. Hij ziet in dat hij zelf eigenlijk ook moeite heeft met veranderingen, op vakanties de eerste dagen moeten wennen aan de nieuwe omgeving en dat het niet altijd meteen leuk is en hij soms wat prikkelbaar is.

Hooggevoelige vaders herkennen de gevoeligheid bij zichzelf, soms na meerdere gesprekken, vaak wel. Er kan regelmatig een lijn doorgetrokken worden naar opa, die de gevoeligheid ook had, maar niet altijd liet zien. Soms werd dit verbloemd/niet erkend door bijvoorbeeld een dominante of soms een wat agressieve houding aan te nemen. hooggevoelige vader

Het mooie is dat een kind van deze tijd hun vader (of moeder) een spiegel voorhoudt met zijn gedrag. En daarmee de boodschap: “Hé pap, je mag ook met je gevoeligheid om leren gaan, het mag er ook zijn en het is juist mooi!”. Vader leert kijken naar zichzelf en herkent zichzelf in zijn kind.

Gelukkig kijken veel vaders hier ook echt naar, ze staan er voor open. Door de oefeningen die ik kinderen in de praktijk leer komen kinderen beter in hun vel te zitten. Ze leren omgaan met hun gevoeligheid waardoor de wereld niet meer zo overweldigend is. Vaders zien dit en willen er zelf ook mee aan de slag. In de oudergesprekken leer ik verschillende oefeningen ook aan ouders.

Mooie ervaring vader en zoon

vader en kindOp vakantie ervaren vader en zoon dat het dan wat sneller went zo’n nieuwe omgeving als ze even een fijne, korte aardingsoefening doen, dat ze wat makkelijker mee stromen in de dagelijkse gang van de dag. Beide ervaren dat ze mogen huilen als er iets gebeurt wat niet leuk is, dat het niet perfect hoeft te gaan. En leren na een drukke dag voor het naar bed gaan eerst even wat rust in te bouwen, zodat ze makkelijker in slaap vallen.

Ze treffen voorzorgmaatregelen en nemen een stoere koptelefoon mee als ze naar een kinderfestival in het park gaan, zodat ze even rust kunnen pakken als de harde muziek en geluiden te veel zijn.

Vader leert dat zijn intuïtie er mag zijn en leert er open over te zijn. Door het te erkennen kunnen hij en zijn zoon beter met hun hooggevoeligheid omgaan.

Een hooggevoelige vader vertelt

Een vader vertelt mij dat hij door zijn zoon ontdekt heeft dat hij hooggevoelig is. Vader heeft altijd het gevoel gehad dat hij anders was, dat er iets met hem was. Maar hij wist niet wat. Hij voelde het als een last en stopte zijn gevoeligheid diep weg. Doordat hij een depressie doormaakte, naar zichzelf durfde kijken en doordat de leerkracht van zijn zoon aangaf dat hun zoon wel eens hooggevoelig zou kunnen zijn kwam hij in aanraking met het begrip hoogsensitiviteithooggevoelige vader

Zo begreep hij waarom dingen gebeuren zoals ze gebeurd zijn. Door zelf met zijn hooggevoeligheid aan de slag te gaan kan hij het accepteren en zijn gevoeligheid als kracht leren gebruiken. Waardoor ook zijn zoon het begrip kreeg waar hij zo hard naar op zoek was!

Wat zijn jouw ervaringen? Hoe was het voor jou in je kindertijd? Zie je verschillen tussen hooggevoelige jongens of meisjes, mannen of vrouwen?

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Ilse van Kreanimo
Door

Ilse van Kreanimo

op 13 Jun 2016

Mijn vriendin haar 19 jarige zoon is hoogsensitief en van mijn drie kinderen denk ik ook dat mijn zoontje het zou kunnen zijn....

Dick van Leeuwen
Door

Dick van Leeuwen

op 13 Jun 2016

Hoi Linda, Veel van wat jij in je blog schrijft, herken ik. Ook de erfelijke factor. Mijn oudste dochter, die inmiddels een eigen Yoga studio heeft en haar weg absoluut gevonden heeft binnen haar hooggevoeligheid, is een mooi voorbeeld daarvan. Als ik zie hoe de "klik" is met haar (veel) jongere broertje, is er begrip, vaak ook zonder woorden. Ook van mij, want ik zie/voel wat er gebeurd en dat is genieten. Ik ben mijzelf inderdaad bewust geworden van de "extra antennes" na een pittige burn-out . Iets wat heel confronterend was en mensen deden opmerken dat ik was "veranderd". Echter was het er altijd al geweest en vaak uit "lijfsbehoud" verstopt. Nu overigens heel nadrukkelijk, omdat duidelijk is geworden dat ik binnen/door mijn werk trauma heb opgelopen (ptss), waar ik al jaren mee loop en eerder als vermeende burn-out werd weggezet. De gevoeligheid hebben leren toelaten helpt binnen dat proces. Ook de spiegel die onze zoon daarin is. Die "extra band" die je daardoor hebt maakt onze relatie nog mooier en intenser. Kortom, mooie blog Linda, met veel h(er)kenning voor mij... Mvrgr. Dick

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 13 Jun 2016

Dank voor het delen Dick! En wat mooi dat je jouw gevoeligheid toe kan laten in je proces. Ik wens je veel heling en kracht! Warme groet, Linda

Ab Roeloffs
Door

Ab Roeloffs

op 13 Jun 2016

De rol van de omstandigheden; ben vader, stiefvader, grootvader. Opgegroeid in een streng religieus gezin waar de m/v rollen 'bijbels' vastlagen. Als je daar in de vroege jaren '60 'uitbreekt' en in omstandigheden raakt waar vrouwen, mannen, liefde en genegenheid voor allen gelijk zijn dan ontdekt je snel dat er nog veel onontgonnen is in hart en ziel. Eenmaal toegelaten is er geen weg terug, maakte voor mij niet uit! Later gaf het soms heftige momenten, mijn kinderen vonden mij niet 'streng' genoeg. Vertelden niet graag bij vriendjes thuis dat hun vader op de Sociale Academie was geweest! Ze vonden mij wel lief maar niet echt 'stoer'... Toch zie ik veel van die 'niet stoere' trekken bij ze terug nu ze volwassen zijn. Wel heb ik regelmatig de indruk dat hsp mannen bijna uit de kast moeten komen om er (her)kenbaar mee door het leven te gaan.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 13 Jun 2016

Dank voor het delen Ab! Fijn dat je ook 'niet stoere' trekken bij je kinderen terug ziet. Veel geluk! Groet, Linda

Jan-Willem
Door

Jan-Willem

op 13 Jun 2016

Van mijn ma heb ik het zeker niet. Noch de herkenning. Een pa ben ik zelf niet geworden. Misschien dat ik het wel van vader heb.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 13 Jun 2016

Of van je grootvader of - moeder, dat kan ook. Dank voor je reactie Jan-Willem. Warme groet, Linda

Slaapwijsheid
Door

Slaapwijsheid

op 02 May 2020

Hi Linda, je hebt een goed stuk geschreven. Ik ben man, vader en hooggevoelig. Toen ik jong was had ik wel moeite om mijn kwetsbare kant te erkennen. Ik probeerde dat een beetje te maskeren door aan de norm te voldoen en vooral stoer te zijn. Tegenwoordig, ik ben de 30 al gepasseerd, gaat het heel erg goed en heb ik mijn gevoeligheid een plekje gegeven. Als HSP-er heb ik altijd veel moeite gehad om te goed te slapen. Want ja, je neemt veel meer en gedetailleerder waar. Tegenwoordig deel ik mijn tips om beter te slapen op mijn weblog Slaapwijsheid.nl

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 06 May 2020

Veel HSP-ers hebben inderdaad, vooral in tijden van stress, snel last van slaapproblemen. Super te horen dat je nu veel tips kan delen. Succes!

Reactie plaatsen