Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap en één op de vijf kinderen is hooggevoelig. Veel gevoelige kinderen zijn niet goed gegrond.
Signalen die ik vaak bij kinderen zie die niet goed zijn gegrond zijn: concentratieproblemen, emotioneel of fysiek uit balans en gevoelens van anderen overnemen en daar ook last van hebben.
Slechte gronding of aarding?
Al deze klachten kunnen signalen zijn dat je kind niet goed gegrond, niet goed geaard is.
In mijn jarenlange ervaring in het werken met hooggevoelige kinderen merk ik dat het gronden; het echt contact maken en houden met de aarde een belangrijke basis is voor kinderen.
Het vormt een stevig en noodzakelijk fundament voor verdere ontwikkeling. Gronden houdt in dat je echt contact hebt met je lichaam door echt contact te maken met de aarde.
Wat kan je doen bij niet goed gegrond zijn?
Er zijn vele tips en oefeningen die helpen bij niet goed geaard zijn. Het is zo mooi om te zien dat de grondingsoefeningen keer op keer weer werken.
Zo begeleidde ik onlangs een lieve en spontane jongen van negen jaar, ik noem hem even Max. Max is erg enthousiast in zijn verhalen, maar kon op school ook erg dromerig zijn.
Op school had hij moeite om zich te concentreren. Hij struikelde regelmatig en botste vaak tegen dingen op. Door verschillende oefeningen leerde ik Max beter contact te maken met zijn lichaam.
Zo leerde ik hem onder andere de boom-oefening: net zo stevig en sterk staan als een boom. Max vond het geweldig, omdat hij merkte dat het hem hielp. In het begin oefende hij er dagelijks mee. Na een tijdje was het zo ‘eigen’ voor Max dat hij als ‘vanzelf’ gegrond was.
Max kwam beter in zijn lichaam, fysiek is hij letterlijk en figuurlijk stabieler en hij struikelt vele malen minder. Ook zijn concentratie is verbeterd.
Gelukkig blijft Max een enthousiaste jongen, alleen is zijn energie nu meer vanuit zijn hoofd naar de rest van zijn lichaam gegaan. Hierdoor is Max zich meer bewust van zijn eigen lichaam, hij is beter gegrond!
Deze 3 tips gaf ik Max en zijn ouders
- Maak contact met de aarde door veel buiten te zijn. Speel met zand, water of dieren. Ga naar het bos, strand of lekker fietsen;
- Maak veel lichamelijk contact door te knuffelen of te masseren;
- Maak contact met de aarde en oefen met de boom-oefening.
Wat doe jij om te aarden?
Wat doe jij om lekker in je lichaam te komen? Welke grondingstips pas jij (bij je kind) toe?
Magalie
op 07 Apr 2016Linda Peelen
op 07 Apr 2016Yvonne van de Roer- Schrijver
op 12 Apr 2016Linda Peelen
op 12 Apr 2016