Is jouw hooggevoelige kind gegrond?

Is jouw hooggevoelige kind gegrond?

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap en één op de vijf kinderen is hooggevoelig. Veel gevoelige kinderen zijn niet goed gegrond.

Signalen die ik vaak bij kinderen zie die niet goed zijn gegrond zijn: concentratieproblemen, emotioneel of fysiek uit balans en gevoelens van anderen overnemen en daar ook last van hebben.

Slechte gronding of aarding?

Al deze klachten kunnen signalen zijn dat je kind niet goed gegrond, niet goed geaard is.

In mijn jarenlange ervaring in het werken met hooggevoelige kinderen merk ik dat het gronden; het echt contact maken en houden met de aarde een belangrijke basis is voor kinderen.

Het vormt een stevig en noodzakelijk fundament voor verdere ontwikkeling. Gronden houdt in dat je echt contact hebt met je lichaam door echt contact te maken met de aarde.

Oefeningen voor aarden hooggevoelige kinderen

Wat kan je doen bij niet goed gegrond zijn?

Er zijn vele tips en oefeningen die helpen bij niet goed geaard zijn. Het is zo mooi om te zien dat de grondingsoefeningen keer op keer weer werken.

Zo begeleidde ik onlangs een lieve en spontane jongen van negen jaar, ik noem hem even Max. Max is erg enthousiast in zijn verhalen, maar kon op school ook erg dromerig zijn.

Op school had hij moeite om zich te concentreren. Hij struikelde regelmatig en botste vaak tegen dingen op. Door verschillende oefeningen leerde ik Max beter contact te maken met zijn lichaam.

Zo leerde ik hem onder andere de boom-oefening: net zo stevig en sterk staan als een boom. Max vond het geweldig, omdat hij merkte dat het hem hielp. In het begin oefende hij er dagelijks mee. Na een tijdje was het zo ‘eigen’ voor Max dat hij als ‘vanzelf’ gegrond was.

Max kwam beter in zijn lichaam, fysiek is hij letterlijk en figuurlijk stabieler en hij struikelt vele malen minder. Ook zijn concentratie is verbeterd.

Gelukkig blijft Max een enthousiaste jongen, alleen is zijn energie nu meer vanuit zijn hoofd naar de rest van zijn lichaam gegaan. Hierdoor is Max zich meer bewust van zijn eigen lichaam, hij is beter gegrond!

Boomoefening: oefening gronden hooggevoelige kinderen

Deze 3 tips gaf ik Max en zijn ouders

  1. Maak contact met de aarde door veel buiten te zijn. Speel met zand, water of dieren. Ga naar het bos, strand of lekker fietsen;
  2. Maak veel lichamelijk contact door te knuffelen of te masseren;
  3. Maak contact met de aarde en oefen met de boom-oefening.

Wat doe jij om te aarden?

Wat doe jij om lekker in je lichaam te komen? Welke grondingstips pas jij (bij je kind) toe?

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Magalie
Door

Magalie

op 07 Apr 2016

Erg interessant om te lezen! Ik merk aan mijn dochter ook dat ze het liefst buiten is en in de bossen speelt. Ook het lopen op blote voeten in huis ( net als ik ) werkt goed.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 07 Apr 2016

Dank voor je reactie Magalie, Wat fijn dat je dochter het liefst buiten speelt. Genieten in de bossen, heerlijk!

Yvonne van de Roer- Schrijver
Door

Yvonne van de Roer- Schrijver

op 12 Apr 2016

Ik heb je artikel gelzen. In mijn groep 1/2 basisonderwijs merk ik bij binnenkomst op dat veel kleuters gehaast, slaperig, niet-aanwezig binnen komen. Als de bel is gegaan en wij met zijn allen hebben gekeken wie er niet is komen de kleuters in de kring. Dan gaan we eerst met zijn allen voelen of we ons zelf bij ons hebben. We voelen onze voeten door te stampen op de grond, kloppen op het onderbeen, knie, bovenbeen. Voelen onze buik, gaan met een plofje zitten, voelen de armen en handen en vingers. Voelen onze nek/hals, hoofd. Heb je je oren bij je, je neus, je ogen en je mond? Even ogen dicht, diepe zucht, belletje. We zijn er helemaal, onze dag kan beginnen. In het begin waren er een paar kleuters die het maar vreemd vonden, nu doet iedereen mee en mag ik dit ook niet vergeten. Het is eeen mooi moment om in het hier en nu te komen, te aarden en rust te vinden. Kleuters merken ook op: het is weer rustig om me heen, moest me van mama zo erg haasten, geen tijd om boterham te eten. Ik merk dan ook op dat kinderen er weer zijn. Ze luisteren rustiger, werken kalm, geluid van 32 stemmen is niet meer zo hard en intens. Er komt een zachtheid.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 12 Apr 2016

Wauw Yvonne, de kinderen boffen met zo'n juf als jij! Mag ik je berichtje op social media delen? Met jouw naam of liever anoniem? Denk dat veel juffen en meesters dit kunnen toepassen met grootst effect, dank voor je berichtje!

Reactie plaatsen