Met plezier naar school? 7 tips zodat ook jouw kind het fijn heeft op school!

Met plezier naar school? 7 tips zodat ook jouw kind het fijn heeft op school!

Veel (hooggevoelige)kinderen gaan gelukkig met plezier naar school. Echter school kan ook heel indrukwekkend zijn, er zijn tenslotte veel prikkels en indrukken te verwerken. In mijn praktijk zie ik een verschil tussen de twee typen hooggevoeligen kinderen; hoe zij school ervaren en zich gedragen. In mijn gratis e-book vertel ik je over de twee typen, nog niet gelezen? Klik dan hier.

Zo zie ik dat een rustzoeker op school vaak wordt gezien als een ‘verlegen’ kind, zich op het schoolplein terugtrekt en zich snel zorgen maakt of het iets wel kan op school. Terwijl de sensatiezoeker als ‘druk’ kind wordt ‘bestempeld’, van spannende activiteiten houdt en veel van zich laat horen.

Geen juiste begeleiding

Bij beide typen kinderen zie ik dat als de hooggevoeligheid niet op een juiste manier wordt begeleidt (door ouders en/of school) er problemen kunnen ontstaan. Zo wordt een rustzoeker snel overvoerd  door zorgen en kan zich eenzaam voelen op school. Bij een sensatiezoeker zie ik vaak dat het kind snel overprikkeld raakt en daardoor nog drukker gedrag laat zien wat dan vaak, helaas, wordt bestempeld met ADHD.

Herkenning en erkenning van de hooggevoeligheid van je kind is dus erg belangrijk. Deze 7 tips helpen daar alvast een stuk aan mee!

1. Iets vertrouwds mee van thuis

Geef je kind iets vertrouwds mee van huis. Het liefst iets wat in z’n broekzak past, zodat het niet direct opvalt en aandacht van andere kinderen vraagt. Denk aan een speciaal zakdoekje (waar eventueel jouw geur aan zit), een kleine knuffeltje of een mooie kastanje of steen die je kind kracht geeft. Op deze manier creëer je een verbinding met thuis wat vertrouwd en veilig is. Vertel je kind dat als het een moeilijk moment heeft in de klas hij dan even aan het zakdoekje/steentje of iets anders kan voelen en zich dan weer rustig en fijn voelt.

Hooggevoelig kind en school

2. Een vaste plek in de klas

Voor je kind is het belangrijk dat het zich veilig voelt op school. Een vaste plek in de klas helpt hierbij. Liefst naast of vlakbij een kind waar je kind zich vertrouwd mee voelt. Zorg er voor dat het een rustig plekje is met niet al teveel prikkels, vermijd bijvoorbeeld een plekje wat uitkijkt op een drukke gang of precies aan een doorloop route. Voorkeur heeft een plekje bijvoorbeeld in een hoek, zodat je kind de ruimte kan overzien. Zo heeft je kind overzicht wat een veilig gevoel geeft!

3. Vertel je kind vooraf over activiteiten

Bijzondere activiteiten op school? Bereid je kind hier op voor. Vertel precies wat er gaat gebeuren en wat je kind op dat moment kan doen als het hulp nodig heeft. Naar wie kan je kind toe als er bijvoorbeeld een uitstapje wordt gemaakt met school. Zorg ervoor dat je kind dit vooraf weet. Vertel je kind dat hij het best spannend mag vinden als de klas bijvoorbeeld een voorstelling mag geven, dat het heel normaal is en geef hier zelf een voorbeeld over, zodat je kind weet dat jij ook wel eens iets spannend vindt.

4. Een rustig plekje in de klas/school

Maak in overleg met school een rustplekje in de klas of net buiten de klas waar je kind zich terug kan trekken. Een plekje waar een kind zich even aan de drukte kan onttrekken, zich even op kan laden, is heel belangrijk vooral in een klas met veel kinderen. Dit kan bijvoorbeeld een leeshoekje zijn aan een tafeltje of zitzak achter een lage boekenkast of een tafeltje net op de gang met wat boekjes. Krijg je geen medewerking van school voor een rustig plekje? Spreek dan af dat je kind even wat water mag drinken bij de wc of een frisse neus mag halen in de gang om zo even tot zichzelf te komen.

Hoogsensitieve kinderen en school

5. Zorg voor rustmomenten na school

Zoals je weet neemt het lichaam van een gevoelig kind heel nauwkeurig waar, ze horen, zien, ruiken, proeven en ervaren alles intenser dan een kind zonder deze gevoeligheid. De hersenen verwerken deze indrukken veel grondiger, voor je kind is het dus erg fijn om na een schooldag de tijd te hebben deze indrukken te verwerken.

Merk je dat je kind overprikkeld is? Bij signalen zoals druk gedrag of juist erg teruggetrokken, slaapproblemen, woede-uitbarstingen (meer signalen van overprikkeling kun je lezen in mijn gratis e-book) is het ZEER belangrijk deze rustmomenten te creëren.

Toch afspreken na school?

Wil je kind toch afspreken na school? Of heeft het hobby’s? Probeer in ieder geval 2 middagen thuis te zijn zonder afspraken, spreek dit samen af en leg uit dat het fijn is met elkaar als gezin thuis te zijn.

Je kind naar voorschoolse- tussentijdse- of naschoolseopvang? Bespreek deze tips daar ook en zorg ook daar voor rustmomenten. Blijft het ‘veel’ voor je kind? Kijk naar andere mogelijkheden… je kind is maar zo kort (een jong) kind, mogelijk zijn er andere oplossingen haalbaar waardoor je jouw kind meer rust, veiligheid en geborgenheid kan bieden!

6. Informeer de leerkracht

Helaas zijn nog niet alle leerkrachten op de hoogte van hoogsensitviteit. Breng daar verandering in. Vertel de leerkracht dat je kind gevoeliger kan reageren en in welke vorm. Geef aan wat je kind nodig heeft. Verwijs de leerkracht naar deze site en geef de leerkracht de kans je kind hierbij te begeleiden.

7. Let op signalen

Kijk naar je kind, luister naar wat het je zegt met zijn gedrag en (lichaams)taal. Hieraan kan je merken of je kind lekker in zijn vel zit. Gaat je kind graag naar school? Hoe komt je kind thuis? Praat het over zijn gevoelens? Is hij veel boos of verdrietig? Heeft je kind buik- of hoofdpijnklachten?

Het kunnen signalen van overprikkeling zijn en/of dat je kind zich niet veilig voelt op school. Laat je kind merken dat je er voor hem bent, praat erover, zoek samen oplossingen. Overleg indien nodig met school, hoe zien zij je kind, wat laat je kind daar zien? Zoek samen naar mogelijkheden je kind te helpen.

Om leren gaan met veranderingen en uitdagingen

Voelt je kind zich na een tijd (soms hebben gevoelige kinderen wel een jaar nodig om zich echt vertrouwd te voelen op school!) veilig op school, durft hij zichzelf te zijn? Leer je kind dan, stap voor stap, om te gaan met veranderingen en uitdagingen. Door ermee om te leren gaan bouwt je kind (zelf)vertrouwen op die het nodig heeft in zijn verdere ontwikkeling en leven!

Als het nodig is kan je deze tips zo weer toepassen, soms is het nodig als je kind bijvoorbeeld naar een andere groep en/of leerkracht gaat, er een ingrijpende gebeurtenis of verandering plaatsvindt. Dit geeft je kind dan net die houdvast die het nodig heeft om zich weer veilig te voelen!

Veel succes! Lees ook mijn blog over tips voor de leerkracht -en verwijs de leerkracht naar mijn site!

Hoe is dit voor jouw kind?

Hoe ervaart jouw kind het op school? Je ervaringen en tips lees ik graag! Dank je wel!

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Wendy van Sana-Yoga
Door

Wendy van Sana-Yoga

op 07 Nov 2015

Lieve Linda, Wat een supertips! Ik zal ze zoveel mogelijk delen met de ouders en kinderen in mijn yogalessen en op school. Ik ben erg trots op jou hoe je dit hebt neergezet en geschreven, mijn complimenten! LOve you, Wendy

Linda
Door

Linda

op 07 Nov 2015

Dank je wel lieve Wendy. Veel succes met je yogalessen!

Rosanne
Door

Rosanne

op 22 Feb 2018

Ik heb ze ook gedeeld met een paar moeders hier op https://www.instituutschreuder.nl" rel="nofollow">school en ze waren meer dan positief. Blijf vooral zo schrijven en je belangrijke inzichten delen.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 09 Mar 2018

Wat fijn te horen Rosanne. Dank je wel!

mijke
Door

mijke

op 17 Nov 2015

Nog niet alles gelezen maar er is nu al veel herkenning. Helaas staat niet iedereen open voor dit onderwerp heb ik gemerkt. Ik heb er veel aan. Bedankt

Reactie plaatsen