Wat is hoogsensitief?

Wat is hoogsensitief?

Hoogsensitieve mensen zijn mensen met een gevoelig zenuwstelsel. Zowel op lichamelijk, emotioneel, mentaal als geestelijk vlak zijn mensen die hoogsensitief zijn gevoeliger voor de informatie en indrukken die binnenkomen. Dit gaat om indrukken van binnenuit (je eigen gedachten, gevoelens en lichaam) en buitenaf (andere mensen, geluiden en bewegingen in je omgeving).

Zintuiglijke waarnemingen subtieler waarnemen

Door het gevoelige zenuwstelsel zijn zintuiglijke waarnemingen zoals horen, zien, ruiken, proeven en voelen heftiger om te verwerken. Subtiele signalen, details en nuances die andere mensen niet lijken op te merken worden wel opgepikt door het hoogsensitieve systeem van iemand die hooggevoelig is.

Wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit

Elaine N. Aron is een psychotherapeute uit Amerika. Zij heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Het onderzoek gaf een nauwkeurige omschrijving van het begrip hooggevoeligheid.

20% van de bevolking hoogsensitief

Volgens Elaine N. Aron is 20% van de bevolking hoogsensitief. Simpel gezegd 2 op de 10 mensen dus. Een hooggevoelig mens is makkelijk gericht op de omgeving omdat hij de subtiele signalen oppikt in de omgeving. De grote uitdaging van de * HSP’er is dan ook leren om te gaan met zijn verfijnde zenuwstelsel.

*HSP = Hoog Sensitief Persoon (High Sensitive Person)
Reactie plaatsen