Hooggevoelig kind? Voorkom Sinterklaas Stress, 10 tips!

Hooggevoelig kind? Voorkom Sinterklaas Stress, 10 tips!

Voor veel kinderen is het super leuk dat Sinterklaas weer bijna in het land is, maar helaas brengt het voor veel hooggevoelige kinderen ook veel spanning met zich mee.

Er komen veel prikkels op kinderen af. In vele winkels zijn Sint acties, Sinterklaasmuziek en op scholen, BSO’s en kinderdagverblijven wordt volop aandacht besteedt aan de goedheiligman. Ontzettend gezellig, maar voor gevoelige kinderen een overload aan prikkels.

Moe, boos en overprikkeld

Hierdoor zijn kinderen zijn vaker moe of boos. In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat kinderen door de spanning weer in hun bed plassen of een ongelukje hebben. Zodra er in het nieuwe jaar weer rust in de tent komt, komt het vaak weer goed. Vertrouw daarop!

Maar hoe overleef je de decembermaand en hoe zorg je ervoor dat het gezellig blijft?

10 tips

Ik heb 10 handige tips voor je op een rij gezet:

1. Bereid je kind goed voor

Vertel je kind bij iedere gebeurtenis wat het kan verwachten, zoals bij de intocht of een bezoek van Sint op school. Wat ziet, ruikt, hoort, proeft en ervaart je kind? Vertel dat er (harde) muziek is, dansende pieten, veel lekkere pepernoten en mocht je naar een viering gaan waar kinderen naar voren geroepen kunnen worden spreek dan samen af wat je kind wil en dat jij eventueel mee naar voren gaat.

Een intocht duurt meestal een uur tot anderhalf uur. Houd hier rekening mee, neem wat water en eten mee (eet vooraf). Gebruik (prenten)boeken of speelmateriaal om je kind  voor te bereiden. Denk aan; verkleedspullen, duplo of lego. Als je kind nog heel jong is kan je Sint en Piet in een filmpje laten zien.

Ziet je kind op tegen de intocht?

Ziet je kind erg op tegen de intocht? Maar wil hij toch (met de rest van het gezin)? Spreek af dat als het echt niet gaat je naar huis gaat. Houd je hier ook aan. Kijkt je kind de intocht liever op tv? Accepteer dat, misschien wil hij volgend jaar wel.

Ging het goed? Vier na afloop de overwinning! Vraag je kind: ‘Hoe vond je het?’, en geef hem terug wat je zag, bijvoorbeeld: ‘Ik kon zien dat je aan het genieten was, wat dapper dat je pepernoten aan nam van Piet.’

Dus vertel je kind wat er gaat gebeuren, leg uit, dat creëert rust bij je kind.

Hooggevoelig kind en sinterklaar vieren

2. Joepie, schoen zetten!

Ontzettend leuk, maar ook heel spannend. Voor kinderen kan het idee dat Piet in hun huis komt terwijl ie slaapt heel beangstigd zijn. Mocht je een brievenbus in je voordeur hebben kan je ook daar je schoen onder zetten, zodat Piet het door de brievenbus gooit, dat worden dan wel kleine schoencadeautjes of je kan de schoen bij de deur zetten en vertellen dat Sinterklaas een speciale sleutel heeft die overal in past.

Voor de rust in huis kan je afspreken dat je kind bijvoorbeeld  3x zijn schoen mag zetten, spreek dit eventueel ook af met je buren.

Door concrete afspraken te maken weet je kind waar hij aan toe is dit schept een veilig gevoel in deze tijd vol prikkels!

3. Het komt altijd goed bij het Sinterklaasjournaal

In 2015 was er wat ophef over het Sinterklaasjournaal (het ging over spoken), veel kinderen vonden dit erg spannend.

Bedenk vooraf wat is handig voor mijn kind, laat je je kind wel of niet kijken? Maak er goede afspraken over. Mag je kind het kijken, maar vindt je kind het erg spannend vertel dan dat grote mensen van de tv het verhaal van het Sinterklaasjournaal verzinnen om het extra leuk te maken, maar dat Sinterklaas echt altijd komt, wat er ook gebeurd.

Het verhaal is gewoon net als een filmpje op tv, maar de pakjes komen altijd terecht.

Zo voorkom je dat je kind zich zorgen maakt en haal je de grootste spanning eraf. En zo kan je kind wel mee praten op school!

4. Stel de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf, de school en BSO op de hoogte

Merk je dat je kind het spannend vindt, meld dit dan ook daar waar je kind verblijft.

Ze kunnen er dan rekening mee houden en een vertrouwd persoon bij je kind in de buurt houden als Sinterklaas activiteiten plaatsvinden.

Overprikkeld kind tijdens Sinterklaas

5. Maak geen gebruik van Sint & Piet

Gebruik  Sinterklaas niet om ervoor te zorgen dat je kinderen zich aan de regels houden.

Soms hoor ik vaders of moeders wel eens zeggen: ‘Als je nu niet luistert dan neemt Piet je mee naar Spanje hoor’. Ze bedoelen het natuurlijk goed, maar het kan je kind angst aanjagen. Dus liever niet ;-).

6. Balans houden met snoepgoed

In deze tijd eten kinderen meer snoep. Veel gevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor suiker. Houd hier rekening mee.

Je dit prima aan je kind uitleggen en alternatieven aanbieden, zoals biologisch snoepgoed, kijk hiervoor in een reformzaak. Wissel af met fruit en andere gezonde hapjes.

Google naar suikervrij snoepgoed in december, er zijn tegenwoordig veel gezonde alternatieven.

7. Rustmomenten inbouwen

Bouw rustmomentjes in, lees deze maand wat vaker een boek voor, zet een luister-cd  aan (liever niet over  Sinterklaas), ga het bos is om rust te pakken of lekker in bad/voetenbadje.  Denk ook eens aan een korte meditatie-oefening voor kinderen (ook te vinden op internet).

En op tijd naar bed spreek voor zich denk ik ;-)!

8. Pakjesavond

Bedenk vooraf hoe je het wil vieren en hoe vaak. Soms wordt het bij twee families, op het werk bij papa en/of mama en op school gevierd. Wat is voor jullie gezin fijn? Doseer Voor je kind is 1x al super leuk!

Zorg op de dag zelf dat je kind goed heeft gegeten, zodat hij niet jengelig wordt door eventuele honger en niet te snel naar al het snoepgoed grijpt.

Kinderen zijn vaak al erg gelukkig met een aantal mooie cadeautjes, bij te veel aanbod weten kinderen eigenlijk niet meer waar ze mee moeten spelen waardoor ze niet tot spel komen.

9. Dag Sinterkláááásje

Laat na pakjesavond een aantal Sinterklaas-materiaal, zoals een boekje, nog even liggen. Het is voor je kind fijn er nog even mee te spelen (dus verwerken) als hij die behoefte heeft. Is die behoefte er niet, ruim het dan lekker op, kan ook heel fijn zijn, kijk naar je kind!

Mocht je veel materialen hebben gebruikt, zoals slingers enzovoorts, ruim dat wel op, zodat je die prikkels wegneemt.

10. Ontspan en GENIET!

Het is een spannende én ook een hele leuke periode voor kinderen. In de decembermaand gaat het soms even anders dan je had verwacht. Stel je hier als ouder of prof die met kinderen werkt op in.

Geniet zelf van deze mooie tijd van het jaar, maak plezier en pak zelf ook je rust.

Wees het voorbeeld voor je kind!

Meer algemene tips om je hooggevoelige kind te ondersteunen lees je ook in mijn gratis e-book. Download het hier!

Hoe ervaart jouw kind Sinterklaas?

Hoe ervaart jouw kind Sinterklaas? Wat doe jij in deze drukke dagen om je kind te ondersteunen? Super leuk om je verhaal te lezen!

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Ellen kersten
Door

Ellen kersten

op 14 Nov 2015

Wat een fijn, prettig leesbaar stuk. Bedankt voor het delen van deze tips, ik ga er zeker wat van toepassen.

Linda
Door

Linda

op 14 Nov 2015

Fijn te horen, Ellen. En alvast een gezellige Sinterklaastijd!

Linda
Door

Linda

op 16 Nov 2015

Ik kreeg via Facebook een goede tip van een moeder die ik graag met je wil delen. Sinterklaas kwam daar langs als de kinderen op het kinderdagverblijf of op school zaten. Hierdoor sliepen de kinderen 's nachts lekker door en stonden 's morgens niet ontzettend vroeg al naast haar bed, omdat ze naar beneden wilden voor hun schoencadeautje. Kijk naar jouw kind, wat past bij jullie. Veel succes!

Mijke
Door

Mijke

op 04 Dec 2015

Tijdens deze spannende dagen heeft onze zoon baad bij een knuffel(handpopje) of steen in zijn broekzak. Hij laat het soms ook aan iedereen zien. Ook zoekt hij zelf soms met hulp zijn raketje op. Verder hebben we de sint gedoseerd in school, sport , en thuis. Wat hielp was een zelfgemaakte aftekenlijst. Bedankt voor jou tips. Ik deel het ook op school. Ze willen graag meedenken.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 04 Dec 2015

Wat goed te horen, Mijke. Graag gedaan en alvast een fijne Pakjesavond!

Sascha
Door

Sascha

op 14 Dec 2015

Het blijft altijd spannend voor een kind. Ik denk dat je met name als ouder zijnde ook nooit mag doorslaan. Ook dit zal het kind onbewust oppakken en zelf toepassen. Met name tip 10 vind ik dus erg belangrijk! Ontspan, geniet en kijk toe op de onbetaalbare reacties die een kind kan geven.

Evy
Door

Evy

op 03 Nov 2016

ik heb nu al een 3jarige panische dochter die al krijsend wakker wordt. Ze ziet in de winkels Sint en Piet en chocolade en snoepgoed en kan dit moeilijk verwerken. Sinds ze dit weer ziet, grijpt ze weer sneller naar haar fopspeen, haar troost...Ik laat ze even doen, met boze blikken rondom mij, want welke mama laat dit haar dochter op 3 jaar nog een tutje gebruiken? ook de speelgoedboekjes vindt ze niet zo leuk. Ik bezoek dit jaar geen Sint in de winkels met haar, vraagt ze ernaar, lees is een Sintboekje met haar, we kijken samen een filmpje op tv... gelukkig weet mama wat het is als HSP en voelt ze zich veilig bij mij.(wat anderen dan weer benoemen onder de vorm van moederskindje)

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 07 Nov 2016

Wat fijn dat je dochter zich door jou gesteund kan voelen en jij ziet en voelt wat ze nodig heeft. Blijf je gevoel hierin volgen, blijf het haar goed uitleggen en doe het echt stapje voor stapje. En als het voor kinderen echt te veel spanning geeft kan je ook echt overwegen om uit te leggen hoe het zit, dat ze verkleed zijn. Als je het fijn vindt kan je jouw ervaringen delen in de Sterrekind Community http://community.praktijk-sterrekind.com/ deelname is en blijft gratis. Veel sterkte en succes deze weken. Lieve groet, Linda

Yvonne
Door

Yvonne

op 04 Nov 2016

Hadden mijn ouders vroeger maar zo gehandeld, het was voor mij al een opluchting toen ik er achter kwam dat het niet echt was, maar toch is die angst daarna nog jaren gebleven.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 07 Nov 2016

Ach ja, wat heftig en wat een impact kan het hebben he Yvonne. Dank voor je reactie. Liefs, Linda

Diana
Door

Diana

op 04 Nov 2016

Mijn kind geloofde nooit in Sinterklaas. Dus heb ik hem ook niet voor de gek gehouden. Hij vertelde niet wat hij wist aan andere kinderen. Dat had ik hem uitgelegd. En we vierden wel pakjesavond, want ik zei altijd: 'Ook al geloven we niet in Sinterklaas, we geloven wel in cadeautjes!'

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 07 Nov 2016

Heerlijk om te lezen, zo kan het ook. Dank voor het delen Diana. Warme groet, Linda

Ireen
Door

Ireen

op 13 Nov 2016

Mijn zoon is inmiddels 10 jaar dus de sint-stress is over. Maar waar hij mee zat van af het eerste moment, niet kunnen slapen omdat hij zijn schoentje had mogen zetten, te eng, te spannend, na twee dagen heb ik besloten de schoen 's avonds voordat hij ging slapen al te vullen... met de afspraak met hem dat ik dat met Sinterklaas had afgesproken zodat hij goed kon slapen en dat hij pas de volgende dag ermee mocht spelen of opeten .. Ook zette hij zijn schoentje buiten want het idee dat sint en piet in huis zouden komen was te spannend voor hem. Zo hebben we het gedaan en hij is nooit meer gespannen geweest en hij had geen moeite met de afspraak..

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 14 Nov 2016

Wat een goed idee Ireen en wat ontzettend fijn dat het je zoon zo goed geholpen heeft. Een mooie inspiratiebron voor andere ouders. Dankjewel voor het delen. Warme groet, Linda

Reactie plaatsen