Overprikkeling? Wees Sinterklaas de baas!

Overprikkeling? Wees Sinterklaas de baas!

Hoe heerlijk deze dagen ook zijn; met een meer dan gemiddeld gevoelig gezinslid zijn de feestdagen ook een uitdaging. Van het snoepvreetfestijn Sint Maarten buitelen we zonder genade de Sinterklaasweken in.

Blaast Sinterklaas na weken van prikkels, verlanglijstjes maken en schoenen zetten ein-de-lijk de aftocht? Dan hebben we nog die andere ouwe met zijn rendieren.

SinterklaasHeeft u al die gespannen snoetjes bij de Sinterklaasintocht gezien? De vastgelopen stoomboot is nog maar het begin van de problemen. De haven is ook nog eens niet bereikbaar èn het Pietenhuis is gekraakt.

Dat zijn toch flink wat logistieke problemen waar uw peuter cq kleuter het hoofd over breekt. Heb ik het nog niet eens over de Pieten die links en recht door het beeld flikflakken, stuiteren en klimmen.

Dè tip voor een fijn feest; kijk naar uw kind

Houdt u – net als ik – ook zo van het Sinterklaasfeest? Niks mis mee natuurlijk dat u met volle teugen geniet van het heerlijk avondje en de aanloop daar naartoe. Geef maar toe; het is toch een beetje alsof u uw jeugd over mag doen. Met als bonus dat u – als het goed is – zelf niet meer bang bent voor Sinterklaas. Het feit dat u alles aan de Sinterklaastijd fantastisch vindt, is alleen tegelijkertijd ook uw achilleshiel.

Vooraan staan bij de intocht? Bij de Sint op schoot in schattige kleertjes? Lekker vaak een schoentje zetten? Elke dag het Sinterklaasjournaal? Allemaal leuk en aardig, maar is het ook leuk voor uw kind? Want misschien vindt uw schatje een intocht meemaken toch wel heel spannend. Of is op schoot bij Sinterklaas net een brug te ver (in mijn babyalbum heb ik een foto van een sneu kijkende Sinterklaas en een krijsende kleuter als stille getuige van mijn kinderverdriet).

Sinterklaas; dag nachtrust!

bang kind

Die statige verschijning met witte baard maakt ook op mijn eigen zoontje heel veel indruk. Ik zie mezelf nog op de rand van zijn bed zitten, uiteraard midden in de nacht.

Met mijn laatste restje energie en empathie proberen uit te leggen dat Sinterklaas ècht alleen maar lief is; “En nee, Zwarte Piet komt niet in je slaapkamer”. Doodvermoeiend!

Bij de intocht zoeken we daarom een fijn plekje achterin.

We vertellen precies wat hij wanneer kan verwachten. Het Sinterklaasjournaal slaan we doordeweeks vaak over. En we vertellen nooit, maar dan ook nooit enge verhalen over de roe of ontvoeringen naar Spanje!

Daarom dus; bekijk per moment wat uw kind aan kan. Het is niet erg om het Sinterklaasfeest te vieren in een vorm die voor iedereen in het gezin prettig is. Sla bijvoorbeeld het Sinterklaasjournaal een keer over. Of verplaats het heerlijk avondje naar de middag. Wees Sinterklaas de baas met een feest in “eigen stijl”. Sinterklaasprikkels? Zo heeft u er geen kind aan…

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Sweers
Door

Sweers

op 15 Nov 2016

Top! Bij ons weten ze precies wanneer ze de schoen mogen zetten en ALS ze die mogen zetten weten ze dat er iets in zit!! Scheelt heel veel onrust en buikpijnen 's nachts. Jeetje wat worden kinderen toch bang gemaakt met die pieten 'zwarte piet hoort alles'. Haha laatst de cassiere op haar plaats gezet 'daar maken wij onze kinderen niet bang mee'. Ze bood wel 4x excuus aan. Hoop dat het bleef hangen.

Henriet Haan
Door

Henriet Haan

op 24 Nov 2016

Bedankt voor je reactie. Goed om de grenzen aan te geven, ook naar een cassiere. Al bedoelde ze het vast goed... voor kindjes is het al spannend genoeg.

Anneke R
Door

Anneke R

op 19 Nov 2016

Hier worden we al jaren raar aangekeken dat we niet naar de plaatselijke intocht gaan, wij kijken de intocht op tv een week eerder en gaan niet de drukte in. Ik houd er helemaal niet van en onze middelste zoon houd ook niet van grote menigte. Hier plakt piet, als hij de eerste keer komt (op de dag van de intocht, want dan zegt sint dat je je schoen mag zetten), stickers op de kalender wanneer de schoen gezet mag worden. Meestal op zaterdag avond en dit jaar 1x door de week omdat we op 1 zaterdag de verjaardagen van 2 kinderen vieren (dus dan ook nog schoen gaat m niet worden). Sinds 2 jaar vieren we sint bij voorkeur op 5 december, rond een uur of 5. Dat de kinderen kleiner waren kwamen ze een keer op 5 december beneden en lagen alle pakjes er al, met een bericht van sint dat hij het s middags erg druk had. 3 gelukkige kinderen die de hele dag konden spelen (en 's avonds op tijd naar bed).

Henriet Haan
Door

Henriet Haan

op 24 Nov 2016

Hallo Anneke, Bedankt voor je reactie. Groot gelijk... je merkt vanzelf wanneer de kinderen meer aan kunnen. Hier is het ook elk jaar even aftasten.

Reactie plaatsen