Hoogsensitiviteit (hsp) is officieel niet zweverig

Hoogsensitiviteit (hsp) is officieel niet zweverig

Nog steeds durven mensen met hoogsensitieve eigenschappen nauwelijks uit te komen voor hun prachtige karaktereigenschap. Pas als we onszelf in een ander herkennen, durven we ons schoorvoetend bloot te geven. Want het is toch wel een beetje zweverig allemaal… of niet?

heart-762564_960_720Wetenschappelijk bewezen

Mensen, ik heb nieuws! Hooggevoeligheid is wetenschappelijk aantoonbaar! Klinisch psychologe Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel laat de wereld – overigens al in juni 2015 – zien dat hooggevoeligheid op hersenscans waarneembaar is. Mensen met hoogsensitiviteit beleven de wereld duidelijk anders. Waar het kort door de bocht op neerkomt? Dat informatie ongefilterd de hersenpan binnendringt.

Volgens Van Hoof: “Afhankelijk van hun intelligentie zien ze sneller patronen. Ze zijn dikwijls creatiever, en ze zijn in staat om meer non-verbale signalen op te pikken. De keerzijde van de medaille is overprikkeling, het risico dat men alles veel persoonlijker opneemt, en mogelijk communicatieproblemen met niet-hsp’ers”.

Goed nieuws toch? We zijn niet gek; we zijn alleen maar hoogsensitief. Staan we dan nu ook te trappelen om onze bijzonder mooie eigenschap aan de buitenwereld te etaleren? Mmm…. nee dat ook weer niet meteen. Ook ik ervaar weerstand bij het vooruitzicht om “en plein public” uit de kast te komen. We zijn namelijk nog steeds behoorlijk in de minderheid en ongetwijfeld voor veel mensen minstens “een beetje raar”.

Hsp heeft een ‘zweverig’ imagoprobleem

person-1104802_960_720Ondanks het overduidelijke wetenschappelijke bewijs kampt hoogsensitiviteit met een “zweverig” imagoprobleem. Doordat het vaak in één adem wordt genoemd met spiritualiteit roept de term hooggevoeligheid bij veel mensen weerstand op. Onterecht? Zeker. Begrijpelijk? Dat ook.

Als ouder bedenk je je ook wel tien keer voordat je op bij het tien-minutengesprek aangeeft dat je schatje hoogsensitief is. Nee zeg…ze zien je aankomen. Je kind gelijk in een hokje en een aantekening in het dossier.

Plus de angst dat ze je nooit meer zullen zien als een ouder die ze serieus kunnen nemen. Dat, terwijl binnen de onderwijswereld juist steeds meer kennis is over hoogsensitiviteit.

Toch wordt het tijd om de wereld te veroveren. Want hoogsensitief zijn is niets om je voor te schamen. Het is juist iets waar de wereld mogelijk een heel stuk gezelliger en liever van kan worden. Ambassadeurs zijn er dus nodig. Mensen die zich niet meer verstoppen, maar uit de kast komen. Ehhhmmm… wie gaat er eerst?

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Monique Gouwelos- de Roos
Door

Monique Gouwelos- de Roos

op 14 Dec 2016

Ik heb twee kinderen die hoog gevoelig zijn en ieder kind uit het op een andere manier. Ik heb een voorbeeldige dochter van bijna 18 jaar al vanaf dat ze klein was zij was heel bijzonder. Een heel gevoelig meisje die zo ongelofelijk lief was en geen correctie nodig had. Die de dingen eerder zag als ik, die dingen bij anderen ziet en voelt.Het is een meid die echt doorzet en knokt voor wat ze waard is. Soms heel er depressief kan zijn ,eenzaam en verdrietig. Momenteel vind zij het leven zwaar omdat zij anders is als anderen. Met alle begeleiding van thuis kan zij het leven aan. Onze zoon van 10 jaar uit zich in woede en boosheid het tegenovergestelde van zijn zus. Mijn mannetje en ik hebben 6 jaar tegen over elkaar gestaan ik snapte helemaal niets van dat kleine mannetje. Vanaf baby altijd onrustig, toen hij kon zitten wilde hij kruipen, toen hij kon kruipen wilde hij lopen en toen hij kon lopen wilde hij rennen. altijd overal tegen in en ik dacht ik ben je moeder ik weet wat goed is voor jou. Altijd zocht hij de confrontatie en ik er tegen in en dat werkte altijd averechts ik snapte er helemaal niets van. Tot ik ging zoeken en het boek hoog gevoelige jongen vond, alle puzzelstukjes vielen op zijn plek.Ik had beter moeten luisteren naar mijn zoon. Ik las het boek en een wereld ging voor mij open ik had eindelijk de handvaten hoe ik met mijn zoon moest omgaan. Naar hem luisteren, geduld hebben, begripvol zijn, en soms uit laten razen en daarna samen praten over de situatie. Denk nu niet dat ik dat altijd kan oh nee zeker niet, soms is er veel verdriet omdat je als ouder ook je grenzen hebt. Maar ik ben veel geleerd de afgelopen jaren en wij zijn altijd zeer open over onze bijzondere kinderen. Soms zie ik de mensen denken de persoon die jij beschrijft die ken ik niet. Je moet knokken op school om de leraar te overtuigen hoe ze het beste met je kind kunnen omgaan. je kind leren hoe bijzonder hij is en wat een mooie karaktereigenschappen het bezit. En open zijn over hun hoog gevoeligheid dat zij ook leren er mee om te gaan.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 15 Dec 2016

Dank voor het delen van je verhaal Monique. Wat fijn dat je nu weet dat je zoon hooggevoelig is, zodat je hem hierin kan begeleiden. Mogelijk heeft je dochter iets aan de online cursus? Waarin ze door middel van verschillende oefeningen om leert gaan met haar gevoeligheid. Kijk hier voor meer informatie: http://praktijk-sterrekind.com/online-cursus/ Mocht je vragen hebben laat het gerust even weten voor nu veel geluk voor jou en je gezin. Warme groet, Linda

leyla
Door

leyla

op 15 Dec 2016

Ik herherken het van mijn eigen zoontje die nu 17 mnd oud is. Erg boos en hij wil alles op zijn eigen manier doen. Ik begrijp hem niet vaak.

Henriet Haan
Door

Henriet Haan

op 15 Dec 2016

Bedankt voor je reactie Monique. Het zichtbaar maken van hooggevoeligheid is inderdaad zo belangrijk. Al is het alleen maar zodat onze kinderen meekrijgen dat ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Dat ze gevoeliger zijn en dat dat meer dan prima is.

Nicola Rian
Door

Nicola Rian

op 15 Dec 2016

ik ga ervoor, voor de zichtbaarheid, http://atlasreiki.nl/over/. Heel vaak komen mensen bij mij en hebben ze er nog nooit van gehoord, hsp. Ik noem mijn hsp zijn vaak. Het helpt om jezelf en jouw behoeftes beter te leren kennen als 'het' een naam mag hebben.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 15 Dec 2016

Klopt helemaal Nicola! Dank voor je mooie woorden.

Henriet Haan
Door

Henriet Haan

op 15 Dec 2016

Zo is het precies. Het is niet iets om te verstoppen, maar een persoonskenmerk die de ruimte mag hebben. Dank je wel voor je reactie.

Yvonne
Door

Yvonne

op 29 Jan 2017

Ik ben zelf een HSP. Helaas kwam ik daar pas achter toen ik bijna 40 was en al heel mijn leven het gevoel had dat niemand mij begreep. Echter was er ook allemaal niet zoveel over bekend. Toen ik nog erg jong was,is mijn moeder al eens met mij naar de huisarts geweest. Ik droomde erg veel en heel intens. 'S nachts verwerkte ik al die indrukken die ik overdag opdeed. Wanneer er veel mensen om mij heen waren werd ik druk en opstandig. Ik had een enorm groot gevoel voor onrechtvaardigheid. Zij maakte zich daar wel zorgen om. De huisarts gaf als reactie dat ik gewoon een druk kind was en zag verder niets bijzonders. Wanneer je mij alleen had, was ik heel erg lief. Maar ik ben de helft van een tweeling en mijn zusje eiste enorm veel aandacht op waarbij ik dan weer een enorme stoorzender kon zijn. Ik trok me vaak terug op mijn kamer, ik liet mijn fantasie de vrije loop en kon uren alleen spelen. Mijn schoolprestaties waren hoog en ik had een enorme bewijsdrang. Ik was verder een heel sociaal kind, maar er onzeker en nooit echt in balans. Ik had maar had maar een handjevol echte vrienden om mij heen. Ik heb heel veel meegemaakt, maar niet echt een ongelukkig leven gehad. Wel ervaarde ik alles wat er in mijn leven gebeurde heel intens en misschien wel intenser dan anderen. Toen ik 38 was kon ik niet meer, ik was uitgeput en leeg. Toen kwam ik in de therapie er langzaam achter dat ik een HSP-er ben. Dan leer je wat dat allemaal inhoud en kwam ik er achter dat ik eigenlijk een heel mooi mens ben, maar voor ik zover was, liep ik al heel vaak tegen een muur van onbegrip. Ik ben zo blij dat er nu aandacht voor is. Als ik dit allemaal eerder geweten had, dan had ik ook mijn dochter op kunnen vangen, want ook zij is een HSP-er. Mijn dochter is nu 31 en ook bij haar zie ik die strijd. Daarnaast heeft zij ook ADHD en kan dit beide niet accepteren. Ze is zeer intelligent, en weet precies wat het allemaal betekent, maar accepteren dat lukt haar nog steeds niet. Ik ben nu 53, ben zeer tevreden met mijn leven, maar ik blijf gevoelig. Dat betekent dat ik na een intensieve dag/week, echt moe in mijn hoofd kan zijn en dan eigenlijk geen informatie meer wil verwerken. Ik kan dan gewoon leeg met een puzzelboekje of een saai boek op de bank gaan zitten. Ik zeg dan tegen mijn man, ik trek me even terug in mijn bovenkamer, dan weet hij genoeg.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 30 Jan 2017

Dank voor het delen van je verhaal Yvonne. Wat fijn dat je nu weet dat je hooggevoelig bent en er beter mee om kan gaan. Goed voor jezelf zorgen is voor alle mensen belangrijk, maar ik denk voor HSP-ers nog meer van belang gezien de vele prikkels die verwerkt (moeten) worden. Lief zijn voor jezelf en genieten van het puzzelboekje kan heel fijn zijn. Heeft je dochter zich in HSP verdiept? Mogelijk helpt meer inzicht krijgen haar om er mee om te gaan. Veel succes en alle goeds. Warme groet, Linda

Reactie plaatsen