Leven in het oog van de orkaan; waar het leven eenvoudig is voor een hsp

Leven in het oog van de orkaan;  waar het leven eenvoudig is voor een hsp

Een efficiënt gepland gezinsleven. Het lijkt alsof andere moeders (en ook vaders uiteraard) er hun hand er niet voor omdraaien. Moeiteloos worden carrières gecombineerd met voetbaltrainingen, balletlessen, huishouden en verplichtingen op school. Uiteraard onder alle omstandigheden verschijnend als een modegod of -godin. Met keurige kinderen die zich prima thuis lijken te voelen in een efficiënt georganiseerd leven. En dan zijn er mijn zoon en ik…

Ik… een moeder die altijd achter de laatste mode aanhobbelt. Als je in mijn geval al van mode kunt spreken. Ook ben door-1410655ik een moeder waarbij altijd wel wat aan te merken is op het huishouden. Waarvan de agenda gevoelsmatig vaak te snel vol loopt. Een moeder die liever wat afspreekt in de natuur dan in een drukke stad. Die liever blootsvoets is dan sexy op hoge hakken.

Mijn zoon… een vrolijke zonnestraal van een kleuter die heel gelukkig wordt van het contact met zijn vriendjes. Maar ook een zoon die het heel erg waardeert als hij niet wordt gestoord als hij zich dagdromend “in zijn bubbel” heeft terug getrokken. Die houdt van buiten zijn, van beestjes zoeken en van wolken kijken.

Sensitief in het leven

child-1051288Waarom we zo zijn? Of het helemaal een sluitende verklaring is, weet ik niet. Maar het is wel een feit dat ik en mijn zoon heel sensitief in het leven staan. Wij houden als HSP van gezelligheid, maar minstens zo vaak van eindeloos zwerven in ons eigen brein zonder prikkels van buitenaf. Waar onze verbeeldingskracht ons de mooiste avonturen laat beleven. Of struinen met blote voeten door de natuur, waar we ons vooral verliezen in details.

Voor ons is de laatste mode nu eenmaal niet heel belangrijk (het is nu eenmaal gemakkelijker avonturen beleven in kleren die simpelweg lekker zitten). Een opgeruimd huis vinden we prettig, maar minder belangrijk dan ruimte voor onze dwalingen. In onze agenda reserveren we zoveel mogelijk tijd voor dingen in waar we ècht blij van worden. Dat we in niets lijken op de perfecte gezinnen om ons heen, deert ons niet.

En toch… Soms laten we ons toch omver blazen door de kracht van de storm. Dan krijgt de zuigende werking van de buitenwereld ineens vat op ons. Raken we overprikkeld en gestrest. Gelukkig weten we steeds beter de weg naar onze eigen ruimte. Daar waar het leven eenvoudig, overzichtelijk en prikkelarm is. Leven in het oog van de orkaan…

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Reactie plaatsen