Oog voor detail; mijn hooggevoelige kleuter is een heer

Oog voor detail; mijn hooggevoelige kleuter is een heer

Werkelijk waar; het leven met een hooggevoelig persoon heeft veel voordelen. Wat te denken van zijn scherpheid en oog voor detail. Voor wie is het herkenbaar?

Dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je nieuwe coupe of je nieuwe blouse onopgemerkt blijft? Wordt er iets nieuws in huis gezet of iets verplaatst? Ook dan is de kans groot dat het opvalt. Alsof er een grote pijl in Neon-letters bij staat die schreeuwt om aandacht.

Bij ons thuis is het dus ook vaste prik. Het is heel sneu voor het volwassen mannen-exemplaar in huis, maar op het gebied van hoffelijkheid staat mijn vierjarige kleuterzoon met stip op één. Nieuwe kleren gekocht? Mijn zoon vraagt er naar en geeft “en passant” nog een compliment over de glimmende palletten. Een nieuwe bos bloemen kan ook op zijn hardop uitgesproken waardering rekenen.hoogsensitief

Toen ik mij onlangs een keer onbegrepen voelde en het eerder genoemde volwassen gezinslid dat niet opmerkte (omdat ik nu eenmaal heel goed ben in “subtiel zwelgen”), was het mijn zoon die de stemming doorbrak. Nog geen minuut terug uit school signaleerde hij mijn stille verdriet, vroeg hij of dat de schuld was van papa en droeg hem op om “sorry” te zeggen. Opgelost! Echt! Mijn held is het!

Hoewel het natuurlijk ook kan komen door een waanzinnige goede manier van opvoeden, moet ik toch bekennen dat dat zeer waarschijnlijk niet door ons komt. Ons kleine gevoelsmens is nu eenmaal geboren met een goed ontwikkeld extra zintuig en een flinke dosis empathie.

Hoogensensitiviteit; een prachtige karaktereigenschap

Ik vind het een prachtige les over een even prachtige karaktereigenschap! Ik hoop dat mensen die de hoogsensitieve kant van zichzelf of hun kind vooral beschouwen als “lastig” of vermoeiend zichzelf de ruimte geven. Ruimte om te ontdekken dat hun gevoeligheid meer is dan alleen maar lastig. Ruimte om te beseffen dat oog voor detail ook een heerlijke aanvulling op het leven is.

Genieten van details maakt de wereld mooier

Wie anders kan zo geniregenboogeten van kleine dingen: een roodgekleurde ochtendlucht, de geur van de aankomende lente, een late vlinder in de herfst of een onverwachte regenboog. Reken er maar op dat er genoeg mensen zijn die voorbij razen aan het zo belangrijke kleine geluk. Die geen oog hebben voor de subtiele details die overal om hen heen de potentie hebben om het leven mooier te maken.
Natuurlijk is het ook vermoeiend om hoogsensitief te zijn. Doodvermoeiend zelfs! Al die
rondvliegende prikkels die ongewenst en op hele verkeerde momenten je harnas binnen dringen. Mensen die binnen je veilige “bubbel” komen en een aanslag zijn voor je energieniveau. Wat mij betreft weegt dat echter niet op tegen al het moois dat het kan bieden in je eigen leven. Of in dat van anderen.

Dat mijn eigen kleine heer naast zijn eigen leven ook dat van anderen moge verrijken… en vele anderen met hem. Hele legers hoog sensitieve mensen wens ik onze aarde toe. Het zal de wereld goed doen.

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Ans
Door

Ans

op 22 Nov 2016

Zo ontzettend herkenbaar. Wij hebben een zoon van 13 en het lijkt of u over hem praat. En ik kan nu zeggen, dat na 30 a 35 jaar, ik nu pas weet wat of ik eigenlijk zelf heb. Dus onze zoon heeft het van geen vreemde.

Henriet Haan
Door

Henriet Haan

op 24 Nov 2016

Bedankt voor je reactie Ans, Wat fijn dat voor jullie de puzzelstukjes op hun plek vallen. Vaak krijgt een kind deze mooie karaktereigenschap van (één van) zijn ouders. Hoe ervaar je het hs zijn zelf?

Marijke
Door

Marijke

op 24 Nov 2016

Wat is dit herkenbaar! Mijn zoon van bijna 8 voldoet ook aan deze kenmerken. Hij merkt op als er nog een klein deeltje van de schil aan zijn appel hangt en durft dan roepen dat hij niet begrijpt hoe ik dat deeltje heb kunnen overslaan. Hij slaapt nog steeds bij me in bed en jah, dat vind ik zalig. Ik deel je mening dat zulke kinderen een verrijking voor het gezin zijn maar het heeft ook zijn keerzijde. Joran heeft het moeilijk op school, hoe ga je daarmee om vraag ik me vaak af...

Henriet Haan
Door

Henriet Haan

op 24 Nov 2016

Hallo Marijke, Bedankt voor je reactie. Wat vervelend dat Joran het moeilijk heeft op school. Waar loopt hij tegenaan? Tip: kom je ons gezelschap houden op de gratis Community? Als je wilt kun je daar vragen stellen aan andere ouders en gast-deskundigen. Samen weten we meer.

Van den Brande Mayke
Door

Van den Brande Mayke

op 24 Nov 2016

Geachte, Waar vind ik deze gratis community?

Henriet Haan
Jitske
Door

Jitske

op 24 Nov 2016

Heel herkenbaar!!! Ik heb twee zoontjes, de oudste is vanaf zijn geboorte onwijs gevoelig en merkt echt alles op... Vaak met overprikkeling als gevolg. Gedurende de zoektocht hoe hem hierin te begeleiden, leerde ik ook mezelf beter begrijpen. Hij was (is) een ware spiegel! Zo ook de jongste. Ieder op eigen wijze. ;-) Heel bijzonder en leerzaam. Natuurlijk zijn er (ook) moeilijke momenten, maar ik ben zielsgelukkig met zijn aanwezigheid en die van zijn broertje! En kan enorm genieten van hun complimentjes, knuffels, intense lach en levensvreugde... Ze geven mijn/ons leven de mooiste kleur. Van het meest prachtige soort. :-)

Henriet Haan
Door

Henriet Haan

op 24 Nov 2016

Hallo Jitske, Bedankt voor je reactie. Fijn dat jullie samen leren over deze mooie eigenschap. Groetjes, Henriet

Johanna
Door

Johanna

op 10 Apr 2018

Ik herken veel van wat je vertelt in mijn jongste dochter maar ben soms bang dat de wereld waarin ze zal opgroeien vaak teveel voor haar zal zijn en haar zal kunnen gaan tegenstaan. Hier ben ik zoals je weet heel beducht op en heb de https://www.instituutschreuder.nl" rel="nofollow">basisschool ook gevraagd hier extra op te letten. Hier ook ervaring mee?

Ester
Door

Ester

op 24 Nov 2016

Oh schitterend, ik zie zo veel van mijn zoon van 4 terug in je woorden, het maakt me nog meer bewust van de schat die wij rijk zijn! Wij leven als 3 hsp'ers onder 1 dak, kunnen ons gelukkig af en toe helemaal terugtrekken zodat we onze eigen sfeer kunnen behouden...want dat is zo nodig! Daarentegen, de quality time met z'n drieën samen is dan ook echt een heerlijk samen zijn❤️ Ik merk doordat wij alledrie onze sfeer soms kunnen overnemen, we dan ons geduld wel eens kunnen verliezen... Een tot 10 tel moment en even mindfulnes is dan echt nodig... En elkaar vooral de ruimte geven die we op dat moment nodig hebben. Maar blijven oogcontact en bewust van je uitstraling😊 Dank voor het mooie bericht👍🏼 Es

Henriet Haan
Ans
Door

Ans

op 24 Nov 2016

Ik vind het zo fijn om te weten wat onze zoon (en ik zelf ook hoor) heeft/heb. Ik vind het niet te geloven dat er nog zo weinig van bekend is. Ik ben zelf al naar zoveel cursussen geweest en steeds was het psychisch. Ook wat onze zoon betreft wordt aan iets psychisch gedacht. 5 december hebben we een evaluatie gesprek, n.a.v allerlei onderzoeken. Wij zijn heel erg benieuwd wat ze ons te zeggen hebben. Wij weten nu voor 99% zeker dat hij HSP heeft. Ik ben zo blij dat ik jullie ontdekt heb.😊

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 25 Nov 2016

Wat fijn te horen Ans. En veel succes 5 december. Warme groet, Linda

Van de Sande Suzy
Door

Van de Sande Suzy

op 25 Nov 2016

We hebben allen nood om positief naar deze eigenschap te kijken. Een maatschappij die deze eigenschap als mooie kwaliteit kan zien. Zeer gedetailleerd opmerken heeft te maken met ons brein met diepgaande verwerking. Wanneer we het als last ervaren heeft meestal te maken wanneer we vanuit ons emotioneel brein reageren, ervaren of bepaalde angsten, overtuigingen vanuit de amygdala en de connectie met de prefrontale cortex belangrijk is om je eigenschap krachtig en positief te ervaren. Als integratief psychotherapeute bekijk ik het dan ook vanuit verschillende stromingen en wens ook iedereen toe hsp als kracht te mogen ervaren dat al start met acceptatie.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 25 Nov 2016

Dank voor je aanvulling Suzy. Mooi en goed verwoord. Lieve groet, Linda

Irene Waardenburg
Door

Irene Waardenburg

op 28 Nov 2016

Een feest van herkenning! Wat ik nog het allerleukst vind is dat je de positieve kanten van hoogsensitiviteit benoemd. Ik hoor vaak dat mensen het als een last ervaren en soms lijkt het iets negatiefs. Ik denk ook dat het voor veel kinderen en mensen lastig kan zijn zolang ze niet weten hoe ze het om kunnen zetten als kracht en zichzelf kunnen beschermen tegen te veel prikkels. Voor kinderen die hoogsensitief zijn is het zo belangrijk dat ze serieus genomen worden en gehoord. Ook hebben ze een goede begeleiding nodig en hier weten niet alle ouders altijd raad mee. Mijn advies: probeer een kind nooit het gevoel te geven dat het anders is, of dat het een last is om hooggevoelig te zijn. Ik hoor ouders soms openlijk spreken op een negatieve manier over dit onderwerp in het bijzijn van een kind. Ook als er niet over gesproken wordt maar de gedachtes zijn er wel dan voelt een kind dat haarfijn aan. Het mooie is dat deze kinderen heel goed weten wat ze nodig hebben en daar hoef je alleen maar naar te luisteren en ervoor open te staan. Dat is erg belangrijk! We kunnen allemaal veel leren van onze kinderen!

Conny
Door

Conny

op 29 Nov 2016

Heel herkenbaar. Mijn kindjes zijn buitenkindjes. Zon, regen, ijs, elke ochtend 7.30 gaan ze naar buiten om te kijken welke kleren nodig zijn. Op de paddenstoelenwandeling had mijn zoontje alle paddestoelen gezien! Elk mooi blaadje! Hij maakt de wereld zoveel mooier. Mama jij bent zo mooi terwijl ik me niet fantastisch voel maakt mijn dag compleet :-)

Regina
Door

Regina

op 07 Feb 2017

Ik ben erg benieuwd naar hoe er bij jullie op school mee omgegaan wordt... Bij ons op school begrijpen ze het niet, er is al door 2 juffen over ADD gesproken, maar wij geloven daar niet in. Graag ervaringen en tips! Bedankt alvast!

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 07 Feb 2017

Dag Regina, Mogelijk kan je het e-book aan de juffen laten lezen? En plaats je oproep gerust in de gratis Sterrekind Community. Andere ouders hebben vast ook goede tips voor je. Succes en warme groet, Linda http://praktijk-sterrekind.com/sterrekind-community/

Reactie plaatsen