Hooggevoelige kinderen en voeding

Hooggevoelige kinderen en voeding

Wat doe je als je kind allergieën heeft, voeding weigert te eten of zelfs angstig is voor eten? Onze blogger Mandy Paryanto maakte dat mee met haar eigen zoontje.

Mandy vertelt

Wij als ouders/opvoeders doen ons best om onze kinderen te behoeden voor de voeding die niet past bij (hoog)gevoeligheid. En dan denk ik aan minder suikers (zodat ze minder stuiteren), het schrappen van kleur- en smaakstoffen.

Naar mijn mening wordt het aspect hoe dagelijkse voeding voelt voor gevoelige kinderen nog onderbelicht. De werkelijke beleving van voeding.

Als we weten dat alles energie is, dan geldt dat ook voor voeding. Het aanvoelen van de energie van voeding, speelt bij veel hooggevoelige kinderen een rol. Zo ook bij mijn zoontje.

Allergieën 

Het begon met allergieën. Hij ontwikkelde eczeem in relatie tot bepaalde voedingsmiddelen. Ik maakte me zorgen, wilde het graag voor hem oplossen en was me suf aan het checken waar hij allergisch voor was. Tot ik erachter kwam dat oplossen helemaal geen optie was. Wat deed hij namelijk? Via bepaalde voeding wilde hij energie en emoties ervaren die samenhangen met voeding.

Mijn zoon had bedacht dat hij de ene dag dit bepaalde voedingsmiddel wilde ‘ervaren’ en een andere dag een ander voedingsmiddel. Als moeder wil je natuurlijk dat je kind geen last heeft van voeding en allergieën. Maar het was zijn keuze om dit te doen, om zo te leren omgaan met die energie van voeding én met de emoties die bij het voedingsmiddel horen. En wanneer je als kind dan te gretig bent om te willen ervaren, dan protesteert je systeem soms en ontwikkel je allergie of een andere aandoening.

Weigeren voeding

Daarna merkten we een weigering om als avondeten ook maar iets anders te willen dan potjes bloemkool. Vanaf dat hij ongeveer 1,5 was at hij dit achttien maanden lang! bloemkool

Boven hem nog een broer en zus, die ‘normaal’ aten wat de pot schafte. Met hem als jongste kind, zou ik van mezelf verwachten dat hij ‘gewoon’ een hapje mee-eet van wat er op tafel staat. Maar ik kon niet anders dan meegaan in zijn beleving van voeding. Het was zo’n absoluut gegeven dat dit was wat hij nodig had, dat ik erin meeging. Ik had er vertrouwen in dat het echt niet zo zou zijn dat hij op zijn achttiende nog potjes zou eten.

Na de potjes met bloemkool zagen we een heel voorzichtige poging om af en toe iets ‘nieuws’ te proberen. Als hij uit zichzelf iets proefde, werd er in ons gezin luid geapplaudisseerd!

Zijn eczeem was inmiddels verdwenen, de stelligheid van wat hij wel of niet wilde eten, bleef.

Angst voor eten

Bijzonder was het moment dat hij zelf aangaf rond een jaar of vijf dat hij geen rijst durfde te eten. Bijzondere taal voor een vijf-jarige, vonden we.

We rijsthadden echter inmiddels geleerd om mee te gaan in zijn beleving en er vooral niet al te veel aan te willen doen. We voelden dat het vanzelf goed zou komen.

Op een moment dat manlief in zijn thuisland Indonesië was voor een kort bezoek, besloot zoon rijst te proberen. En hij vond het heerlijk! Zo, die hadden we ook binnen en konden we toevoegen aan de lijst wat hij lustte.

En zo gaat het tot op heden steeds makkelijker met hem, hij proeft dingen, vindt het dan ook echt heel erg lekker. De zwaarte van de energie van voeding lijkt er wat af te gaan, hij kan er beter mee overweg omdat hij op alle gebieden groeit.

Emotionele betekenis voeding

Over voeding en emoties is overigens door Christianne Beerlandt een prachtig boek geschreven, genaamd ‘De hoorn des overvloeds’. Hierin vind je van vrijwel alle voedingsmiddelen die er bestaan, een uitgebreide uitleg over de emotionele betekenis ervan.

Zo krijg je zicht op de werkelijke beleving van voeding van jouw hooggevoelige kind.

Hoe jong je kind ook is: kijk eens goed naar zijn manier van eten. Je voelt als ouder echt wanneer er bij voeding meer achter zit dan alleen een dreinend kind die zijn zin wil hebben. Je kind weet precies wat hij nodig heeft op welk moment. Luister jij ernaar?

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Marie
Door

Marie

op 21 Sep 2016

dankje Mandy voor de tip van het boek ,zeker iets om me eens in te verdiepen , mijn zoontje is ook niet gemakkelijk met eten ,net als je denkt dat lust hij graag ,dan vindt hij het niet lekker meer ,het is constant zoeken en hij smaakt ook werkelijk de kleinste verschillen tussen bepaalde merken , mooi artikel

Mandy Paryanto
Door

Mandy Paryanto

op 21 Sep 2016

Beste Marie, Het boek is echt een aanrader. Zeker als hij ineens iets niet meer lust, is het mooi om eens te kijken naar wat de energie van dat voedingsmiddel wil zeggen. Heel veel succes en hartelijke groet, Mandy

marjanus
Door

marjanus

op 25 Sep 2016

Hoi Mandy, ik ben wel benieuwd naar dat boek en vraag me af of je eens een kort voorbeeld kunt geven over de groente spinazie. Dan kan ik miss wat meer een indruk krijgen over de inhoud van het boek

Mandy
Door

Mandy

op 27 Sep 2016

Beste Marjanus, over spinazie wordt gezegd dat het staat voor een hele goede gronding, hou de energie bij jezelf en wordt van binnenuit stevig. Als je dus juist een afkeer van spinazie zou hebben, dan zou je eerder de neiging hebben om weg te vluchten van je eigen gevoel of lichaam. Heb je in een periode juist veel zin in spinazie, heb je de behoefte om beter in contact te komen met je lijf en gevoel.

Reactie plaatsen