Hoogbegaafdheid, wat is dat?

Hoogbegaafdheid, wat is dat?

In dit eerste deel van het drieluik ‘Hoogbegaafdheid, wat is dat?’ neemt Marie-Pascale, zelf hooggevoelig en moeder van drie hoogbegaafde en hooggevoelige zoons ons mee in de wereld van hoogbegaafdheid. 

Wat is hoogbegaafdheid nu eigenlijk?

Ik ben geen specialist, dus ik zal hier geen wetenschappelijk artikel schrijven, bij het googelen vindt men informatie genoeg.
Ik kan wel onze ervaringen delen. De term hoogbegaafdheid heeft me nooit goed gelegen, ik vind het moeilijk om het uit te spreken, het woord is voor mij geladen. En dit is omdat men vooral op het cognitieve toespitst.

Het eerste wat meestal vernoemd wordt bij hoogbegaafdheid, is het IQ (intelligentiequotiënt ) dat boven de 130 ligt, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Het is het hele zijn van de hoogbegaafde dat erbij betrokken is: de andere manier van denken, zijn intense beleving, zijn emoties, het gevoel voor rechtvaardigheid.

Problemen in de schoolloopbaan

Een groot misverstand dat daarbij hoort is dat men vaak besluit: ‘Je kind is slim, wel goed toch?’, dan heb je toch geen zorgen, maar die zijn er wel. Hoogbegaafd kindOf men krijgt wat afgunstige blikken. En dit raakt, want het hoogbegaafd zijn is een deel van wie je bent, je durft niet met je hoogbegaafdheid naar buiten te komen, omdat je steeds vervelende reacties krijgt. ‘Mijn kind is hoogbegaafd’ is nog veel te weinig bespreekbaar en toch is het zo simpel niet.

Er komt heel wat bij kijken, er is geen kant- en klare aanpak, ‘het’ hoogbegaafde bestaat niet. Er kunnen heel wat problemen opduiken o.a. in de schoolloopbaan.

Zo was er eens een persoon die verwachtte dat mijn kind altijd tien op tien had, dat was voor een hoogbegaafde gepast. Onderpresteren (resultaten die niet overeenkomen met de talenten die men bezit), was toen nog niet echt gekend.

Uitdaging om je hoogbegaafde kind bezig te houden

Het is elke dag weer een uitdaging om je hoogbegaafde kind bezig te houden, zo vond ik het wel eens een hele opdracht om een in hun ogen nuttig speelgoedje te vinden of boeken op hun niveau.

Bij kleine kinderen (peuters en kleuters) spreekt men meestal eerst van een ontwikkelingsvoorsprong. Ik ben er ook van overtuigd dat je het aan een baby ook al kan merken.

De peuter bijvoorbeeld kent de kleuren al zonder dat ze echt aangeleerd werden, soms kan het kind al lezen. Het zijn autodidacten, ze nemen alles op en hebben een enorm geheugen.

Verschil met leeftijdsgenoten

Mijn zoontje sprak meestal niet van een vis, elke soort had zijn eigen benaming en hij was boos als we niet correct benoemden. Hoogbegaafd

Zo kon hij als kleuter al de moeilijke dinosaurussen benoemen, onderscheiden en onthouden. Wij als ouders hadden ook niet altijd zicht op de hoogbegaafdheid, we zagen onze kinderen als gewoon, maar als we dan andere kinderen bezig zagen, schrokken we van het verschil.

Voor zijn leeftijdsgenootjes waren het gewoon vissen of dino’s. Zo gebeurde het dat mijn zoons niet altijd aansluiting vonden of begrepen werden.

Onze kinderen hebben nooit veel tijd verdaan met slapen, de middagdutjes waren gauw voorbij; mijn jongste is graag vroeg uit de veren en zegt dit ook vaak, dan heeft hij iets aan zijn dag. Pech voor vermoeide mama’s en papa’s, want hoogbegaafde kinderen vragen soms echt veel energie van je.

Snelle denkers

Hoogbegaafden zijn snelle denkers, ze hebben een gevoel voor humor en spelen met taal. Dit is heel fijn, we lachen dus vaak om hun spitsvondigheden.

Ze kunnen zich goed en lang concentreren, ze bijten zich echt vast in hun interesses. Ik zie mijn oudste zoon nog sleuren met encyclopedieën in de bib, hij hield erg van dieren en de boeken waren bijna zo groot als hijzelf. Ik heb geleerd om in te gaan op de interesses die ze op dat moment vertoonden.

Het was dan ook soms jammer, als een interesse er was en omwille van de leeftijd, hij niet kon aansluiten bij een oudere groep, omdat men geen uitzondering wilde maken. Als het dan eindelijk mocht, wou hij niet meer.

Hoogbegaafd en hooggevoelig

Wat ikzelf eigenlijk, ondanks dat ik veel heb gelezen rond hoogbegaafdheid, niet heb opgevangen dat hoogbegaafden ook vaak heel gevoelig zijn, zo niet hooggevoelig.

Zo voelde ik mij wel eens betrapt door mijn zoon, ik had iets niet gezegd, maar toch wist hij het. We hebben de hooggevoeligheid pas bij de jongste echt benoemd gekregen, maar herkenden er veel van bij de andere kinderen.

Ik heb ook vaak het aanpasgedrag gezien dat hoogbegaafde kinderen soms vertonen, ze willen niet opvallen en doen dan buitenhuis helemaal anders dan dat je hen gewend bent.

Groot gevoel voor rechtvaardigheid

Ze hebben een groot gevoel voor rechtvaardigheid, kunnen niet tegen oneerlijkheid. Ze leggen de lat hoog voor zichzelf, maar ook voor de ander, mijn zoons gaan de deur niet uit voor ze hun hele look gecheckt hebben, als er één haartje niet goed ligt, kan dit al een probleem zijn.

Ze verwachten veel van vriendschappen en hebben nood aan diepgang. Ze komen vaak met vragen over van alles en nog wat en ja blij met de nieuwe media, kunnen we nu dingen dadelijk opzoeken om de soms ingewikkelde vragen juist te beantwoorden.

Vroeger moesten we hiervoor naar de bibliotheek.

Moeite met het maken van fouten

Ze hebben het moeilijk met fouten maken, ze moeten dit leren. hoe begeleid je een hoogbegaafd kind

Want soms als het niet dadelijk lukt, komen ze tot woorden, zoals: ‘Ik kan het niet’, ‘Ik ben dom’ of ‘Ik ben niet goed genoeg’.

Dit is fixed mindset en dan moeten we ze helpen om hun gedachten te veranderen naar growth mindset: ‘Oké, het lukte niet de eerste keer, hoe kan ik het nu beter aanpakken, heeft iemand gezegd dat je dom bent?’.

Ook het spelen van gezelschapsspelletjes was moeilijk; soms echt niet fijn meer, leren verliezen was echt een opdracht.

Emotionele intelligentie in de gaten houden

Naast het IQ is het heel belangrijk om de EQ (emotionele intelligentie) van je hoogbegaafde kind in de gaten te houden, want het spreekt voor zich dat een kind maar goed kan werken of vooruitkomen als zijn welbevinden oké is: dit is als het zich goed en veilig voelt thuis , op school, in contacten met familie en vrienden.

Hoogbegaafde kinderen hebben veel mee, maar ze moeten ook veel leren.

In deel 2 vertelt Pascale over haar ervaringen met versnellen of niet. Waar doe je goed aan? Een klas overslaan of alleen meer uitdaging bieden? 

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Dick van Leeuwen
Door

Dick van Leeuwen

op 22 May 2016

Ook dit is een interessant artikel, net als de artikels over hooggevoeligheid. Veel punten van herkenning voor zowel de kinderen alsook voor mij/onszelf als ouder.. De (onze) praktijk leert dat het regelmatig schort aan inzicht, interesse en/of kennis bij juist de professionals zoals docenten waar maatwerk juist op school zo ontzettend belangrijk is. Bij gebrek daaraan bij docenten, levert dat voor het kind soms een schooljaar van zich ongelukkig en onbegrepen voelen op. Onze ervaring is mn het enorme verschil dat gemaakt wordt als er een docent getroffen wordt met wel voldoende interesse en gevoel voor maatwerk.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 22 May 2016

Dank voor je reactie Dick. In gesprek blijven met school en de juiste weg zoeken voor je kind(eren) blijft van belang. Samenwerking met leerkrachten en soms met behulp van de juiste instanties op het gebied van hoogbegaafdheid in het onderwijs is belangrijk. Veel succes en alle goeds!

Sandra
Door

Sandra

op 22 May 2016

Fijn en herkenbaar om te lezen. Wat jammer dat het volgende deel over versnellen pas volgende week komt! Wij hebben hier dinsdag a.s. een gesprek over op school. Is het mogelijk hier alvast een voorproefje op te krijgen?

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 25 May 2016

Inmiddels hebben we al even contact gehad Sandra. Ik hoop dat je een fijn gesprek hebt gehad op school . Warme groet, Linda

Jennie post
Door

Jennie post

op 23 May 2016

mooi artikel, herkenbaar. Vooral dat stoeien met de term hoogbegaafdheid, ik krijg het ook nog steeds niet uit m'n mond. En inderdaad er valt nog een hoop te leren, voor m'n kind maar ook voor mij als ouder.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 25 May 2016

Dank je wel Jennie. Herkenning is fijn, samen delen. Het leven is een prachtige leerschool, voor ons als ouder en voor onze kinderen ;-). Liefs, Linda

Christine
Door

Christine

op 23 May 2016

Heel herkenbaar dit alles, al hoewel wij nooit hebben laten testen of onze dochter hoogbegaafd is zie ik veel parallelen tussen hetgeen wat Marie-Pascale in haar artikel beschrijft en Linda in haar boek. Onze dochter legt de de lat zo hoog voor zichzelf en als het niet meteen lukt, horen we de in het artikel beschreven reactie "ik kan het niet". Als ze dan wel de zaak anders aanpakt (een nieuw pianostuk leren b.v.) kan ze het hele stuk binnen 10 minuten uit haar hoofd maar de strijd die er soms aan vooraf gaat is heel vermoeiend. De docenten op school spelen een heel belangrijke rol, er zijn fijne docenten die veel over deze thema's weten maar helaas hebben we ook al onze strijd gestreden op school, het gelukkig zijn van jou kind is zo ontzettend afhankelijk van het begrepen worden door de docenten. Ik vraag mij trouwens af of hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid een onderwerp is tijdens de pabo opleiding? Wij begrijpen ons kind inmiddels steeds meer en ondanks alle strubbelingen kunnen wij ook de positieve dingen zien die hooggevoeligheid met zich mee brengt. Bedankt in ieder geval voor jullie artikelen!

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 25 May 2016

Wat fijn Christine, dat je nu ook de positieve dingen van hooggevoeligheid kan zien. En inderdaad, het begrepen worden door docenten is van essentieel belang. Veel geluk en heel graag gedaan. Warme groet, Linda

Agnes
Door

Agnes

op 23 May 2016

Ik herken veel van dit alles in mijn dochter tot groep 6 zat ze ver boven gemiddelde in gr 7 een juf en ze lagen mekaar niet , ik had zelf ook niets met deze juf kon er geen goed gesprek mee voeren dn mijn dochter als enig meisje tussen een klas vol jongens hobbelde achteruit. In gr 8 haalde ze weer iets in, wij dachten middelbare daar komt het weer goed een klas met veel meisjes maar helaas ze werd veel gepest sn is dat jr bijn niet naar school geweest, naar een andere school. gaat nu weer de goede kant op heeft het naar haar zin vriendinnen , maar moet nog wel leren om het stof op een andere manier te leren omdat eigenlijk altijd alles na 1 of 2 x overlezen erin zat, maar ook dit gaat nu goed en ja zeggen van ik kan het niet ik kan niet alles hoor, maar of ze hoogbegaafd is hebben we niet laten testen dat wil ze ook niet want ze is niets meer of beter dan die ander zegt ze. Ik vind het mooi om dit te lezen zodat je veel vergelijk ziet. Mooi artikel fijn om te mogen lezen dank je wel ervoor!

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 25 May 2016

Wat fijn dat het weer de goede kant op gaat met je dochter Agnes. Hou de vervolg blogs van de komende weken in de gaten, mogelijk hebben jullie er iets aan. Veel goeds!

Myra
Door

Myra

op 24 May 2016

Volgens mij is het ongeveer 6 jaar geleden dat praktijk het Sterrekind nog in Vianen zat. Wij zijn toen voor onze dochter bij je geweest. Onze dochter is heel gevoelig en was snel van streek. Ze heeft bij het Sterrekind toen op zeer jonge leeftijd al oefeningen gekregen om te blijven staan. Grappig dat nu dit blog bij het Sterrekind verschijnt. Onze dochter bleek op de basisschool hoogbegaafd. Het stuk is dus heel herkenbaar. Aandacht voor hooggevoeligheid en erkenning daarvan in de opvoeding is volgens mij heel belangrijk. Het heeft onze dochter tijd gekost voordat ze zich veilig voelt en vrede heeft gekregen met haar gevoeligheid. Het gaat nu dan ook heel goed met haar.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 25 May 2016

Dag Myra, wat leuk van je te horen en wat fijn dat het goed gaat met je dochter. Mooi dat jullie herkenning vinden in het artikel van Marie-Pascale. Veel lieve groetjes voor jullie!

Reactie plaatsen