Je kind (super)-gevoelig? En jij niet? 6 tips!

Je kind (super)-gevoelig? En jij niet? 6 tips!

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, maar dat hoeft niet te betekenen dat één van de ouders of beide ouders hoogsensitief zijn. Iemand anders in de familie is dan vaak wel hoogsensitief. Lees dit blog ook als je als ouder wel hoogsensitief bent, want je kan mensen in je omgeving tips en uitleg geven!

In dit blog spreek ik over niet-sensitieve ouders, waarmee ik niet bedoel dat ze ongevoelig zijn, maar dat ze de geërfde eigenschap niet hebben.

1. Verplaats je in de wereld van je kind

Veel niet-sensitieve ouders vinden het lastig te begrijpen en te geloven dat hun kind de wereld ‘anders’ ervaart. Soms hoor ik ouders in mijn praktijk zeggen ‘hij wil alleen maar aandacht’ of ‘volgens mij doet ze alsof’. Als ik ouders dan uitleg geef over hoogsensitiviteit begrijpen ze hoe het komt, en lukt het hen om zich in hun kind te verplaatsen.

Lees daarom ook mijn gratis e-book om je kind te begrijpen.
Vraag aan je kind hoe een situatie voor hem is en doe er alles aan om zijn ervaring te begrijpen. Hoe komt de wereld bij je kind binnen? Wat ziet, hoort, voelt, ruikt en ervaart je kind allemaal?

2. Pas je taal aan en vermijd te strenge correcties

Hoogsensitieve kinderen zijn gevoelig voor bewoordingen die crue over kunnen komen. Houd daar rekening mee en pas je woordkeuze aan. Vermijd plagerijtjes of grapjes die verkeerd begrepen kunnen worden. Leer je kind wel met plagerijtjes om te gaan, leg uit dat kinderen elkaar soms een beetje plagen of dat ze soms dingen zeggen die ze niet zo bedoelen.

Maak je kind weerbaar, hoe je dat doet leer ik ouders in mijn Praktijk Sterrekind. Hetzelfde geldt voor strenge correcties of consequenties, waar straf bij een niet-sensitieve kind misschien wel werkt, versterk je het gedrag juist bij een sensitief kind. Met een rustige stem corrigeren is over het algemeen voldoende.

3. Heb geduld met je kind

Neem de tijd voor je kind. Bij het leren van nieuwe vaardigheden heeft je kind meer tijd nodig om zich veilig te voelen, accepteer dat. Je kind heeft het nodig om zich er vertrouwd mee te voelen. Stel je een vraag aan je kind, wacht dan rustig op zijn antwoord, vul zijn antwoord niet in, je kind heeft vaak meer tijd nodig ergens over na te denken.

Ouders hoogsensitief kind

4. Voorkom dat je kind overprikkeld raakt

Je sensitieve kind is waarschijnlijk sneller moe dan jij dat bent. Leer de signalen van je kind kennen, zodat je op tijd een rustmoment in kan lassen, zo voorkom je dat je kind overprikkeld raakt.

Wil je de signalen van overprikkeling leren kennen en wat je kunt doen om ze te voorkomen?

Lees dan nu mijn gratis e-book

5. Maak geen ‘misbruik’ van je hoogsensitieve kind

Veel sensitieve kinderen gehoorzamen snel. Onbewust is het voor een vader of moeder heel verleidelijk hun kind te vragen om te helpen, zorg te dragen of te luisteren naar hun problemen. Wees je hier goed bewust van en begrens dit!

6. Accepteer het als je kind alleen wil zijn, niet wil praten of knuffelen

Niet-sensitieve ouders ervaren het soms als afwijzing als hun kind even niet wil praten of knuffelen. Betrek dit absoluut niet op jezelf, je kind heeft even tijd en ruimte nodig om gebeurtenissen te verwerken. Je kind durft bij jou zichzelf te zijn en geeft aan die ruimte nodig te hebben.
Blijf wel (fysiek)contact zoeken, wacht tot je kind zich weer wat meer ontspannen voelt en zoek alternatieven die je kind tot praten kunnen brengen, met behulp van een boekje over gevoelens of gebruik affirmatiekaartjes voor kinderen. Denk bij lichamelijk contact aan een schouderklopje of een high five. En vraag je kind waar hij behoefte aan heeft!

Wat is jouw verhaal?

Ben je zelf hoogsensitief of juist niet? Wie wel in het gezin/familie?
Graag lees ik je ervaringen en tips! 

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Mike de Kortenaar
Door

Mike de Kortenaar

op 14 Nov 2015

Hoi Linda, ik vader van een hooggevoelig mannetje van bijna 7 heb dit met veel aandacht gelezen. Zelf niet hooggevoelig en juist hierdoor erg waardevol voor mij. Dank en groet

CEDV
Door

CEDV

op 12 Mar 2017

Wij zijn ouders van een HSP-er zoon van 10.Daarbij heeft hij het Ehlers-Danlossyndroom.Dit is geen makkelijke combi!! 1 voordeel = dat moeder óók beiden heeft, waardoor hij sneller begrepen word

Reactie plaatsen